Foştii elevii au cunoscutului profesor de matematică, mulţi aflaţi acum la instituţii sau universităţi prestigioase din întreaga lume, instituiseră din donaţii o „Bursă Cohal”, ca o recunoştinţă a fostului lor dascăl.
Renumitul profesor de matematică Traian Cohal a încetat din viaţă, la vârsta de 88 de ani, iubitul profesor activând în cea mai mare parte a carierei sale didactice la Colegiul „Costache Negruzzi”. Traian Cohal s-a născut pe 12 august 1932 în oraşul Dorohoi, a absolvit actualul Colegiu „Grigore Ghica” din localitate în 1951, apoi a urmat cursurile Facultăţii de Matematică şi Fizica la Universitatea din Iaşi până în 1955. A fost reţinut ca asistent la aceeaşi facultate, unde a predat în perioada 1956-1958. Cu toate acestea, având „origine socială nesănătoasă”, a fost înlăturat din învăţământul superior, iar după o pauză de doi ani a fost încadrat ca profesor la Liceul „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi în 1960, scrie ziaruldeiasi.ro.
Începând cu 1966 şi până la data pensionării, 1997, a fost profesor de matematică la „Negruzzi”, unde a format zeci de generaţii de elevi, o bună parte din aceştia datorând cariera pe care au construit-o profesorului Cohal.
„A fost unul dintre profesorii de o mare anvergură culturală şi ştiinţifică din Colegiul «Negruzzi», creator aproape de şcoală matematică, extrem de apreciat. A găsit formula în care profesorul de matematică, cu sobrietatea şi rigiditatea fireşti disciplinei respective, de maximă abstracţie şi teoretizare, a fost dublat şi de un pedagog cu mare talent în explicarea şi descifrarea matematicii, aproape de elevi, lucând mereu cu ei, pregătindu-i pentru examene şi pentru performanţa înaltă. Putem spune că într-o galerie a profesorilor care au lăsat urme inestimabile se află şi domnul profesor. De aici s-a format şi această cultură a domeniului ştiinţific în Colegiul «Negruzzi», o şcoală de matematică”, a precizat prof.dr. Camelia Gavrilă, directorul colegiului.
Ea a menţionat şi că mulţi dintre elevii profesorului au plecat peste hotare unde au cariere în cercetarea ştiinţifică sau în domeniul matematicii.
„Mulţi dintre elevii săi sunt specialişti, fie cercetători de înaltă clasă, în zona americană, la universităţi prestigioase, la NASA, în domenii de interferenţă cu alte ştiinţe. De aceea, absolvenţii lui, care au cunoscut succesul în carieră, inclusiv din perspectivă financiară, au instituit o bursă care îi poartă numele, Bursa Cohal, şi au dăruit-o în răstimpuri pentru elevii talentaţi la matematică şi care aveau nevoie şi de sprijin financiar şi de acces la carte”, a adăugat Camelia Gavrilă.
Detalii privind înmormântarea urmează să fie anunţate de familie.