Mai mult de jumătate dintre părinţi au avut grijă de copiii lor în starea de urgenţă. Restul sunt nevoiţi să o facă în continuare, chiar dacă după 15 mai trebuie să se întoarcă la muncă.
Anca este unul dintre părinţii care se confruntă cu această situaţie: „Dacă vreau bonă, o bună parte din salariu, va fi cheltuită în acest scop. Grădiniţele şi şcolile de vară sunt închise.”, relatează mediafax.ro
„Pentru un program full time, 8 ore, 5 zile pe săptămână, oferta era undeva între 2.500 şi 3.000 de lei net” spune Antoaneta Istrate, manager la o agenţie de recrutare de servicii bone/menaj.
Conform Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie, o cincime dintre părinţii de şcolari vor lăsa copiii în grija bunicilor după ce se vor întoarce la muncă. Pentru Anca, nici aceasta opţiune nu este realizabilă. „Bunicii copilului au peste 65 de ani şi au diverse boli şi sunt la 700 de km departe.”
Dacă te afli în situaţia Ancăi, trebuie să ştii că există o lege care îţi permite să ceri zile libere plătite de la angajatorul tău, până pe 12 iunie, pentru a avea grijă de copil. Acest lucru îl poţi face în cazul în care jobul nu îţi permite să lucrezi de acasă.
Legea 19/2020 (în vigoare din martie)
Se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate astfel de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu. De zilele libere plătite poate beneficia unul dintre părinţii copiilor de până la 12 ani, atât timp cât telemunca sau munca de acasă nu sunt posibile.