Senatorul ieșean Maricel Popa a avut o intervenție în Parlamentul României cu privire la stoparea defrișărilor necontrolate din zona protejată – pădurea Dobrovăț-Bârnova. Președintele PSD Iași susține demersul civic promovat de grupul de inițiativă „Codrii Iașilor”. Scopul final al acestui parteneriat este promovarea unui proiect legislativ prin care să fie înființat Parcul Natural „Codrii Iașilor”.
„Intervenția mea de astăzi a avut în prim plan o acțiune civică extrem de importantă: salvarea și protejarea unei păduri de la sud de Iași. Vitală pentru ieșeni, vitală pentru faună și floră, vitală prin ea însăși, această pădure, adevărat monument al naturii, poate fi considerată un plămân al Iașului.
Am avut și voi mai avea, curând, întâlniri cu grupul de inițiativă „Codrii Iașilor – Cunoaștem, Prețuim, Păstrăm”. Din postura în care mă aflu, de senator al Iașului, dar și din cea de președinte al PSD Iași, organizație care are un secretar de stat, Bogdan Balanișcu, la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, voi face toate demersurile necesare pentru a susține proiectele grupului de inițiativă.
Așa cum a reieșit din discuțiile cu reprezentanții acestuia, trei ar fi obiectivele pe termen scurt și mediu în această chestiune:
1) În ultimii ani, organizațiile civice și presa locală au semnalat mai multe tăieri de arbori în această zonă împădurită, Bârnova – Dobrovăț. De multe ori, s-a vorbit despre defrișări și acțiuni la limita legii. Din punctul meu de vedere, stoparea tăierilor ilegale sau a celor care poartă doar o aparență de legalitate reprezintă prioritatea numărul 1. De aceea, voi solicita o situație exactă, o analiză rapidă a tot ceea ce înseamnă tăieri de abori în pădurea de lângă Iași și, în cazul în care va fi nevoie, luarea de măsuri urgente pentru punerea în siguranță a acestui fond forestier atât de prețios;
2) Promovarea în Parlament a unui proiect de lege care va conduce la stoparea tăierilor celor mai valoroase exemplare. Acest act normativ ar urma să protejeze „pădurile seculare”, sintagmă prin care se înțelege securizarea parcelelor cu arbori care au o vârstă medie de 140 de ani (unii pot avea chiar și 250 de ani). A fost dezbaterea publică, asociațiile de mediu au amendat proiectul. Înainte de a intra la vot, voi propune o analiză clară, limpede, pe fiecare amendament în parte în așa fel încât forma finală să fie cât mai aproape de ceea ce ne dorim cu toții: o protecție cât mai eficientă a acestor parcele;
3) Înființarea Parcului Natural „Codrii Iașilor”, inițiativă care a întrunit sufragiile a zeci de mii de ieșeni. Acesta ar urma să cuprindă pădurile aflate la sud de municipiul Iași, pe raza localităților Bârnova, Poieni, Comarna, Dobrovăț și Pădureni. Prin realizarea acestui obiectiv, protecția Codrilor Iașilor va trece de la cuvânt la faptă. Un aer mai curat, conservarea biodiversității, cu specii protejate și unice, dar și realizarea de activități recreative, responsabile cu mediul, sunt beneficiile indubitabile. Pe scurt, o moștenire minunată pentru copiii și nepoții noștri.
Pentru aceste trei deziderate, zilele următoare voi demara o serie de întruniri atât cu factori de răspundere de la nivel local (ONG-uri, prefect, primarii localităților pe raza cărora se află pădurea, Direcția Silvică) cât și cu actori de la nivel național (Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, miniștri, secretari de stat, parlamentari).” a declarat senatorul ieșean Maricel Popa, liderul PSD Iași.
(Sursa: Departamentul de comunicare al PSD Iași)