Cei cinci pacienți transferați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase” Sf. Parascheva” din Iași, de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni-Vaslui, au fost externați .
”În cursul zilei de astăzi, 27 noiembrie, pacienții internați în cadrul Spitalului Murgeni și adresați Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ” Sf. Parascheva” Iași în data de 22 spre 23 noiembrie și care prezentau simptomatologie care ridica suspiciunea de toxiinfecție alimentară: greață, vărsături, scaune diareice, inapetență, au fost externați. Pe parcursul internării în cadrul spitalului nostru, au fost ingrijiți si monitorizați multidisciplinar: medic boli infecțioase, terapie intensivă, gastroenterologie, psihiatrie”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase” Sf. Parascheva” din Iași.
Apelul de transfer s-a făcut după ce trei bolnavi au murit la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, iar alte câteva zeci au prezentat simptome de toxiinfecție alimentară, totul după ce au consumat produse din pește (pangasius și conserve).
Tinand cont de faptul ca postul Craciunului are mai multe zile de dezlegare la peste, iată cateva informatii in vederea preventiei intoxicatiei cu acest aliment.
„Astfel, in anumite perioade ale anului, mai multe specii de pesti si crustacee pot contine biotoxine otravitoare, care persista si dupa gatire. Pestii cu aceste toxine, nu arata, nu miros si nu au gust urat. Gatirea, marinarea sau congelarea nu distrug toxinele si, prin urmare, otravirea este inevitabila( intalnite mai des la pestii din zonele tropicale si subtropicale).
Cea mai frecventa intoxicatie este reprezentata de toxina botulinica si care prezinta simptomatologie specifica: diplopie( vedere dubla), paralizie a muschilor( caderea ploapelor si imposibilitatea controlului acestora, disfagie- dificultati la inghitire, pana ce acest reflex este abolit, iar in final, daca nu este actionat in timp util, stop respirator determinat de paralizia muschilor respiratori.
In general, toxiinfectiile sunt caracterizate de : crampe abdominale, diaree, greata, varsaturi, care conduc spre deshidratare accentuata, dezechilibre hidro-electrolitice care pot pune viata in pericol, daca discutam de copii si varstnici.
Preventie: evitarea consumului de peste exotic, a conservelor de peste sau cu peste( mai ales daca capacul conservei este umflat) si sigur, prezentarea imediat in triajul spitalului daca apar simptome dupa ingestia unui preparat din peste”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase” Sf. Parascheva” din Iași.