Amortizarea investiţiei într-o centrală termică este mult mai uşor de făcut în oraşele care au renunţat total la sistemele centralizate de termoficare. Piaţa energiei termice centralizate a cunoscut cel mai mare declin în ultimii ani, în prezent numărând mai puţin de 70 de localităţi acoperite, în condiţiile în care în anii 90 aveau peste 300. Nu este de mirare că peste 1 milion de români s-au debranşat în tot acest timp, relatează rol.ro
Tot mai multe oraşe renunţă la termoficarea centralizată
După revoluţie, companiile centralizate de termoficare au devenit neperformante. Acolo unde a existat sprijinul administraţiei locale pentru acoperirea datoriilor, acestea supravieţuiesc. Însă oraşele mici au resimţit cel mai greu această povară şi au retras atât subvenţia către beneficiari, cât şi sprijinul financiar către companii, care au intrat în faliment. Dintre municipiile reşedinţă de judeţ, Alba Iulia, Brăila, Piatra Neamţ, Reşiţa, Târgovişte, Târgu Mureş şi Zalău nu mai au sistem centralizat de termoficare. Astfel, singura soluţie pentru locuitori o reprezintă echipamentele independente de încălzire. În Arad, Constanţa, Iaşi, Sibiu şi Timişoara, deşi există termoficare locală, costurile de încălzire şi apă caldă menajeră pentru proprietarii de centrale termice sunt în medie cu 50% mai mici. În aceste condiţii, amortizarea achiziţionării unei centrale Ariston de la Roinstalatii.ro se poate face în primii doi ani de utilizare.
De ce se debranşează atât de multe locuinţe
Centrala termică reprezintă singura variantă în oraşele în care nu mai funcţionează companii centralizate de termoficare. În schimb, beneficiarii din localităţile în care acestea există, dar sunt neperformante, rămân în expectativă în fiecare toamnă pentru a vedea dacă administraţia locală mai acoperă subvenţia pentru gigacalorie. Când primarul unui oraş anunţă că bugetul nu mai poate realiza subvenţionarea, locuitorii sunt puşi în situaţia de-a plăti sume exorbitante pentru încălzire. Preţul întreg nu este cel suportat de oameni, ci trebuie adăugată şi contribuţia de la bugetul local. Dacă ar trebui să plătească în întregime, povara financiară ar fi mult mai mare. Cel mai bun exemplu este Bucureştiul, unde compania municipală şi regia de distribuire sunt total neperformante, însă bugetul Primăriei Capitalei acoperă o bună parte din preţ pentru a veni în sprijinul cetăţenilor.
Cum poţi amortiza investiţia
Cel mai greu de amortizat este investiţia în prima centrală termică, în cazul proprietarilor care se debranşează. Aici trebuie să iei în calcul cheltuielile cu documentaţia, proiectarea, achiziţia, instalarea şi punerea în funcţiune a noii instalaţii termice. Dacă pentru o centrală termică investeşti aproximativ 3.000 de lei, suma până la punerea în funcţiune după debranşare poate ajunge la peste 8.000 de lei. Cu toate acestea, indiferent dacă instalezi de la zero sau treci de la sistemul centralizat la centrala termică individuală, cheltuielile lunare devin mult mai mici. În procesul de achiziţie, mulţi proprietari se feresc de aparatura performantă energetic, cu un cost mai mare, deoarece se tem că va fi greu de amortizat. Adevărul este că o centrală termică mai scumpă are un randament energetic mult mai bun, aşadar amortizarea este mai uşoară. Principalul factor de amortizare îl reprezintă reducerea substanţială a facturilor lunare, însă la acelaşi capitol trebuie incluse şi beneficiile pentru confort.
Creşterea valorii de piaţă a locuinţei
Valoarea de piaţă a locuinţei tale depinde de investiţiile pe care le faci în timp. În cazul construcţiilor noi centrala termică este o constantă, deoarece toţi dezvoltatorii o includ încă din faza de proiectare. Pentru blocurile vechi, apartamentele cu centrală termică proprie menţin valoarea şi ridică preţul de vânzare, tot datorită cheltuielilor mai mici de întreţinere.
Achiziţia unei centrale termice individuale este o investiţie pentru creşterea valorii de piaţă a locuinţei tale şi pentru confortul locatarilor. În oraşele în care administraţia locală alege să nu mai investească în companii de termoficare neperformante, cheltuiala pentru o instalaţie termică individuală se recuperează chiar şi în 2 ani.