Un sondaj realizat de Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) arată că 89% dintre medicii de familie nu sunt de acord ca pastilele de iodură de potasiu să fie distribuite prin intermediul cabinetelor.
La întrebarea „cine ar trebui să distribuie pastilele?”, 36% au răspuns că farmaciile sau primăriile şi 28% au spus că ar trebui ca Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă să se ocupe de asta.
„Pregătirea situaţiilor de urgenţă nu intră în atribuţiile medicilor de familie, ci ale ISU şi autorităţilor publice locale, judeţene şi naţionale. Distribuirea măştilor de gaze, măştilor chirurgicale, pastilelor de iodură de potasiu nu reprezintă servicii de sănătate publică, ci acţiuni de pregătire şi răspuns la situaţii de urgenţă şi dezastre”, au precizat reprezentanţii FNPMF.
Medicii mai spun că ei vor sprijini Ministerul Sănătăţii în campaniile de informare a populaţiei, că vor oferi pacienţilor informaţii medicale, relevante în situaţii legate de starea lor de sănătate, dar nu vor distribui pastilele de iodură de potasiu, scrie ziaruldeiasi.ro.
„Considerăm că primăriile existente în fiecare localitate urbană şi rurală din România, farmaciile sau chiar Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă deţin capacitatea logistică pentru a distribui pastilele populaţiei eligibile într-un timp scurt, de 2-3 săptămâni, ca pregătire pentru un eventual accident sau atac nuclear, dacă autorităţile române consideră necesar. În aceste unităţi şi instituţii sunt angajaţi sute de mii de bugetari, de zeci de ori mai mulţi decât cei nici măcar 10.000 de medici de familie”, au completat cei de la FNPMF.