De curând, la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași s-au desfășurat activități specifice „Școlii altfel”, un prilej extraordinar pentru organizarea de cursuri de educație juridică.
Termenul „altfel” a reprezentat motorul unui program de informare și responsabilizare elevi prin educație juridică, din mai multe puncte de vedere.
În primul rând, cursurile s-au desfășurat altfel decât normal, și anume în mediul online, fapt ce a creat tuturor participanților o stare de siguranță și flexibilitate în abordarea tuturor subiectelor juridice pe care și le-au propus.
În al doilea rând, elevii, profesorii și specialiștii în drept au discutat liber și neîngrădit despre orice temă preferată, creând un spațiu altfel al schimbului de informații, prin explicațiile oferite pe nivelul de înțelegere al grupului țintă. Întâlnirile au avut ca subiect probleme actuale și adecvate vârstei, cum ar fi semnătura olografă, semnătura electronică, drepturi, obligații, sancțiuni în cazul minorilor, furtul de identitate, cyberbullingul, domeniul anticorupției, antidrogului, precum șisesiuni de întrebări-răspunsuri.
În al treilea rând, prin organizarea cursurilor de educație juridică, participanții au evidențiat necesitatea introducerii predării obligatorii a educației juridice în școală, altfel decât se întâmplă în prezent. Școala pregătește elevii pentru viață, pentru a-i forma modele ale societății. Nimeni nu poate fi un model dacă nu își cunoaște drepturile, dacă nu își respectă obligațiile, dacă nu înțelege și nu aplică corect legea. Pentru că legea se găsește în orice aspect al vieții noastre, ea ne conduce și ne protejează.
Cursurile juridice s-au desfășurat prin proiectul „Orașul Juridic”, inițiat de Asociatia pentru Dialog în Justiție în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Inspectoratul de Poliție Județean Iași, Direcția Generală Anticorupție, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Iași, Agenția Națională Antidrog – Iași, Baroul Iași, Asociația Vespasian V. Pella Iași.
Cursurile juridice au fost ținute de către comisar șef Candice Petcu din cadrul DGA Iași, lector universitar doctor Luiza Gavrilescu, avocat Roxana Baban, avocat Ana Maria Rață.
Coordonator din partea Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași a fost profesor Narcisa Adochiei. Grupul țintă l-au reprezentat elevii claselor a X-a.
Școala juridică ALTFEL care s-a desfășurat la Iași reprezintă un model de educație juridică necesar a fi aplicat în fiecare școală, cu atât mai mult în această perioadă în care actul educațional este realmente afectat de pandemia de Covid-19.