IA tinde să „simplifice contextul istoric”, privilegiind „un număr redus de surse și o selecție mică de evenimente”, a declarat organizația într-un comunicat.
UNESCO și Congresul Mondial Evreiesc (CME) au avertizat că supraviețuirea memoriei Holocaustului este „amenințată” de inteligența artificială generativă (IA), care adesea se hrănește din surse distorsionate sau malicioase pentru a-și crea conținutul. Un raport comun publicat astăzi de UNESCO și CME arată că dezvoltatorii de IA, antrenându-și instrumentele cu informații circulate pe internet, le pot expune, din lipsa unei supravegheri adecvate, la surse cu date false sau tendențioase.
În plus, pe baza acestei informații, propriile instrumente de IA pot ajunge să genereze conținut fals despre Holocaust, un lucru care s-a întâmplat deja în unele cazuri cu ChatGPT și cu Bard, instrumentul Google. Ambele au produs conținut despre evenimente legate de Holocaust „care nu au avut niciodată loc”, afirmă UNESCO într-un comunicat.
Un alt problemă întâlnită este că IA tinde să „simplifice contextul istoric”, privilegiind „un rang redus de surse și o mică selecție de evenimente”. De exemplu, în paginile de căutare alimentate de IA, între 60 și 80% din imaginile principale în căutări se referă la lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau.
Deoarece 80% dintre tinerii cu vârste între 10 și 24 de ani folosesc IA de mai multe ori pe zi în scopuri educative sau de divertisment, este nevoie de o acțiune „rapidă” pentru ca aceste tehnologii să fie ghidate de principii etice, a insistat UNESCO. Prin urmare, organizația a îndemnat statele și companiile tehnologice să accelereze implementarea recomandărilor lor privind etica IA, care a fost deja integrată în legislația a aproximativ cincizeci de țări.