Dacă un pensionar se angajează, din diverse motive financiare/personale, chiar dacă a avut un stagiu complet de cotizare, el tot trebuie să plătească CAS (adică contribuția la pensie), scrie știripesurse.ro.
Prof. univ. dr. Radu Bufan de la Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara a ridicat această problemă în cadrul unei conferințe de drept fiscal. “Am găsit un client prin intermediul căruia am ridicat o excepție de neconstituționalitate. De ce ar trebui un pensionar, care e reangajat, să plătească CAS? A plătit toată viața lui. Ar trebui să plătești dacă vrei să-ți mărești contribuția. Dacă nu, de ce? Înseamnă că n-a plătit destul?”, a spus Bufan. El a spus că sesizarea a ajuns la Curte.
Vedeți și Bursa locurilor de muncă, pe 11 octombrie
Contribuția la CAS pentru un salariat este de 25%. De exemplu, o persoană plătită cu salariul minim (de 3700 lei) plătește 850 lei.
În iulie 2024, câştigul salarial mediu brut a fost 8.580 lei, ceea ce înseamnă că o persoană care primește această sumă dă CAS de 2.145 lei. O mare parte din populație nu conștientizează acest lucru pentru că suma este virată de angajatori.
O altă inechitate asemănătoare este legată de studenți. În acest moment, studenții care au sub 26 de ani sunt asigurați la sănătate. Totuși, dacă ei se angajează și au până în acea vârstă plătesc CASS de 10%, deși sunt deja asigurați. Dacă s-ar elimina obligativitatea plății CASS, studenții ar rămâne cu mai mulți bani în buzunare.
Fii alături de noi pe Facebook