„Va fi foarte greu și dificil pentru ucraineni să se apere dacă nu pot ataca obiective militare chiar de cealaltă parte a frontierei”, a declarat Secretarul general al NATO.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că Ucraina ar trebui să poată folosi armamentul donat de Occident pentru a ataca obiective din Rusia, cum ar fi lansatoare de rachete, artilerie și aerodromuri, în exercițiul apărării legitime. „Va fi foarte greu și dificil pentru ucraineni să se apere dacă nu pot ataca obiective militare chiar de cealaltă parte a frontierei. Poate fi vorba de lansatoare de rachete, artilerie sau aerodromuri folosite pentru a ataca Ucraina”, a indicat Stoltenberg în fața presei, la sosirea sa la o reuniune a miniștrilor Apărării din Uniunea Europeană.
Stoltenberg apără de câteva zile posibilitatea ca aliații să permită Ucrainei să folosească armele care i-au fost cedate pentru a lovi ținte specifice în Rusia, lucru pe care țări precum Germania l-au respins categoric. „Ucraina are, conform legii internaționale, dreptul de a se apăra. Dreptul la autoapărare include atacarea obiectivelor militare legitime din Rusia. Și acest lucru este deosebit de relevant acum, deoarece cele mai intense lupte au loc în regiunea Harkov, aproape de graniță”, a comentat el.
Politicianul norvegian a subliniat că, dacă Ucraina nu poate ataca aceste obiective militare, „bineînțeles că va fi mult mai greu pentru ei să se apere”. În orice caz, a clarificat că acestea sunt decizii care revin țărilor individual și nu NATO. „Unii aliați nu au impus restricții asupra armelor pe care le-au livrat; alții da, și cred că a venit momentul să luăm în considerare aceste restricții, și în lumina evoluției războiului” în apropierea graniței, a comentat el.
Stoltenberg a subliniat că „acest lucru nu face ca aliații NATO să fie parte a conflictului” și că au dreptul să ajute Ucraina să se apere de agresiunea Rusiei. „NATO are două sarcini în acest război: să sprijine Ucraina pentru a asigura că aceasta prevalează prin furnizarea de sprijin militar și instruire; cealaltă este să evite ca acest război să se extindă dincolo de Ucraina și să devină un conflict în toată regula între NATO și Rusia”, a afirmat el. A spus că Alianța îndeplinește aceste sarcini „în parte prin faptul că nu trimite trupe NATO” în Ucraina. „Nu avem niciun plan de a trimite trupe de luptă NATO în Ucraina sau de a fi implicați direct în lupte”, a subliniat el.
Citiți și Franța va trimite instructori militari în Ucraina
El a adăugat că NATO încearcă, de asemenea, să evite o escaladare prin creșterea prezenței sale pe flancul estic pentru a „elimina orice marjă de eroare de calcul la Moscova cu privire la voința noastră de a apăra toți aliații”. Stoltenberg a mai spus că NATO lucrează la modul în care Alianța „poate coordona furnizarea de echipamente și instruire” și a asigurat că au primit deja propunerea în acest sens de la comandantul suprem al Alianței pentru Europa (SACEUR), generalul american Christopher G. Cavoli. Până acum, coordonarea ajutorului militar internațional pentru Ucraina a fost centralizată de Statele Unite cu un grup de aproximativ cincizeci de țări, cunoscut sub numele de „grupul de la Rammstein”.