Rusia a respins apelurile la negocieri privind crearea unui coridor umanitar pentru toţi cei blocaţi în combinatul siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, transmite dpa.
„Preşedintele (Vladimir Putin) a spus-o foarte clar: civilii pot pleca şi o pot face în orice direcţie, militarii trebuie să iasă şi să depună armele”, a declarat pentru TASS purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Viaţa şi îngrijirea lor medicală sunt garantate, dar nimic mai mult, a spus el. Moscova nu vrea să le acorde trecere în siguranţă, iar Dmitri Peskov a subliniat că negocierile nu sunt un subiect.
Joi, guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, a declarat că Rusia împiedică luptătorii ucraineni răniţi să fie evacuaţi din Azovstal deoarece vrea să-i captureze, potrivit Reuters.
El a adăugat că Rusia blochează, de asemenea, eforturile de a conveni măsuri umanitare. „Vor să folosească ocazia pentru a-i captura pe apărătorii oraşului Mariupol, dintre care principalul (element) îl constituie … regimentul Azov”, a spus guvernatorul într-un briefing. „Prin urmare, partea rusă nu este de acord cu nicio măsură de evacuare a militarilor (ucraineni) răniţi”.
„(Noua ofensivă) este în desfăşurare acum pentru a doua săptămână, iar inamicul nu şi-a îndeplinit obiectivele tactice sau strategice”, a spus Kirilenko. El a adăugat că, în pofida lipsei unui acord privind crearea de coridoare umanitare, doar 370.000 de locuitori au rămas în părţile din regiunea Doneţk controlate de autorităţile ucrainene, comparativ cu 1,67 milioane înainte de invazia rusă. Peste 270.000 de persoane au fugit din regiunea Doneţk cu trenuri şi aproape 80.000 au părăsit-o cu autovehicule.
Imagini dramatice filmate în buncărele de sub uzina Azovstal din Mariupol arată condițiile în care trăiesc ultimii luptători ucraineni din orașul-port și civilii care s-au adăpostit aici: întuneric, înghesuială, apă pe terminate.
Unul dintre comandanții adjuncți ai Batalionului Azov din Mariupol, căpitanul Sviatoslav Palamar, afirma într-un interviu acordat prin telefon jurnaliștilor de la Reuters joi că nu poate da un număr exact al civililor care s-au refugiat în uzină dar că este de ordinul sutelor și că aceștia se află în buncăre diferite de cele ale soldaților.
Acesta a spus de asemenea că peste 500 de răniți se află în uzina Azovstal, ultima redută controlată de apărătorii ucraineni după ce orașul-port de la Marea Azov a fost încercuit complet de forțele armate ale Rusiei încă de pe 5 martie, a 10-a zi a războiului din Ucraina.
#Mariupol, in the bunkers of #Azovstal.
— Canadian Ukrainian Volunteer ????✊? (@CanadianUkrain1) April 28, 2022
Water is running low. #Ukraine #Russia #WarCrimes pic.twitter.com/nEW83uPvyy
Imagini distribuite pe rețelele de socializare săptămâna trecută arată că printre civilii care s-au refugiat în uzina Azovstal se numără și părinți cu copiii lor.
Palmar a relatat că apa, hrana și medicamentele sunt toate pe terminate dar că soldații săi vor rezista „atât cât e nevoie” și că predarea nu reprezintă o opțiune pentru soldații săi deoarece ei vor fi uciși dacă sunt luați prizonieri de ruși.
36th Marine Brigade Commander of
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) April 27, 2022
Ukrainian Armed Forces Serhii Volynsky ("Volyna") is calling to save soldiers and civilians at #Azovstal like in Dunkirk operation of 1940.#Marioupol #SaveMariupol pic.twitter.com/bJpDw2yigW
El a făcut apel la comunitatea internațională să organizeze un culoar umanitar cu garantori care să asigure evacuarea civililor și apoi a apărătorilor rămași în uzina Azovstal.
Sursa: DiGi24