Președintele rus a negat că Rusia a atacat instalațiile energetice ucrainene din considerente umanitare și a respins ca fiind absurdă ideea că ar putea ataca țările occidentale.
Președintele rus Vladimir Putin și omologul său din Belarus, Alexander Lukașenko, au avut discuții la Moscova, unde au abordat subiectul conflictului ucrainean și al conferinței organizate în Elveția, la care Rusia nu a fost invitată. Putin a subliniat că Rusia nu a refuzat niciodată o soluție pașnică pentru conflictul din Ucraina și a respins acuzațiile despre o posibilă amenințare a Rusiei la adresa țărilor occidentale ca fiind „o prostie”. În schimb, Lukașenko a vorbit despre prezența militară crescută a Vestului la granițele Belarusului și a mulțumit Rusiei pentru asistența economică.
Putin a menționat că Rusia a ascultat apelurile pentru o soluție pașnică și a participat la negocieri majore care au culminat la Istanbul, dar a subliniat că partea ucraineană a renunțat la acordurile convenite sub presiunea Occidentului. Conferința din Elveția a fost catalogată de Putin drept „un circ ciudat”, iar absența Rusiei ridică întrebări asupra capacității de soluționare a conflictului.
În ceea ce privește atacurile asupra instalațiilor energetice din Ucraina, Putin a respins acuzațiile și a menționat că Rusia nu a efectuat lovituri în timpul iernii din motive umanitare. Cu toate acestea, el a afirmat că Rusia trebuie să riposteze la astfel de atacuri care afectează industria de apărare a Ucrainei.
Discuțiile dintre cei doi lideri au inclus și subiectul securității la granița de vest a Rusiei și Belarusului, în contextul unei prezențe militare crescută a Vestului. Putin a negat orice intenție de atac la adresa țărilor occidentale, iar Lukașenko a recunoscut că Minskul și Moscova nu au discutat niciodată planuri de captură a Europei.
Citiți și Primarul Kievului cere ajutoare militare de urgență: „Au loc atacuri în fiecare zi”
În ceea ce privește cooperarea economică, Putin și Lukașenko au evidențiat dezvoltarea relațiilor economice și au subliniat creșterea comerțului și diversificarea cooperării între cele două țări. Lukașenko a mulțumit Rusiei pentru asistența acordată în exportul produselor belaruse prin porturile rusești și a menționat utilizarea împrumutului acordat de Rusia pentru proiecte de substituire a importurilor.