Secretarul general al NATO a subliniat importanța consultărilor privind numărul de ogive nucleare operaționale și depozitate, fără a dezvălui detalii operaționale.
NATO discută despre desfășurarea mai multor arme nucleare și punerea lor în stare de prealertă, în contextul amenințărilor în creștere din partea Rusiei și Chinei, a declarat secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, cotidianului britanic Telegraph. Potrivit lui Stoltenberg, în prezent au loc consultări între statele membre privind transparența legată de arsenalul nuclear al NATO, ca metodă de descurajare.
Secretarul general al NATO a subliniat importanța consultărilor cu privire la numărul de ogive nucleare care ar trebui să fie operaționale și cele care ar trebui depozitate, menționând că detaliile operaționale nu pot fi dezvăluite publicului. „Trebuie să ne consultăm în privința acestor probleme. Exact asta facem”, a afirmat el, adăugând că transparența ajută la comunicarea mesajului că NATO este, desigur, o alianță nucleară.
Jens Stoltenberg a reiterat că obiectivul NATO este o lume fără arme nucleare, dar a subliniat că, atât timp cât există arme nucleare, alianța va rămâne una nucleară. „O lume în care Rusia, China și Coreea de Nord au arme nucleare, iar NATO nu, este o lume mai periculoasă”, a spus el. În plus, el a subliniat că armele nucleare reprezintă „garanția finală de securitate” a NATO și o modalitate de menținere a păcii.
Reuters reamintește avertismentele repetate ale președintelui rus Vladimir Putin, care a declarat că Moscova ar putea recurge la arme nucleare pentru autoapărare în situații extreme. Liderul de la Kremlin acuză Statele Unite și aliații europeni că împing lumea în pragul unei confruntări nucleare prin dotarea Ucrainei cu armament în valoare de miliarde de dolari, o parte din aceste arme fiind utilizate împotriva unor obiective de pe teritoriul Rusiei.
Citiți și Zelenski obține sprijin global la Summitul pentru Pace în ciuda absenței Rusiei
Deși NATO nu discută frecvent în mod public subiectul armamentului, se știe că Statele Unite au desfășurat arme nucleare în mai multe locuri din Europa. Alianța și-a asumat un rol important în coordonarea furnizării de arme pentru forțele ucrainene, evidențiind angajamentul său în fața noilor provocări de securitate globală.