‚,Nu există un consens astăzi pentru a trimite oficial forțe terestre în Ucraina, dar nimic nu trebuie exclus. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câștiga acest război”, a declarat Macron.
În cadrul unei întâlniri a liderilor occidentali la Paris, președintele francez Emmanuel Macron a evocat posibilitatea unei intervenții militare NATO în Ucraina. La această declarație, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a răspuns dur, avertizând că o astfel de acțiune ar duce inevitabil la un conflict direct cu Rusia.
Macron a declarat: „Nu există un consens astăzi pentru a trimite oficial forțe terestre în Ucraina, dar nimic nu trebuie exclus. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câștiga acest război”.
Cu toate acestea, Peskov a precizat că o astfel de acțiune nu ar fi în interesul țărilor implicate și a subliniat nevoia de prudență. În cuvintele sale: „Ar trebui să fie atenți. În cazul trimiterii de trupe, nu am vorbi despre probabilitatea, ci despre inevitabilitatea unui conflict direct între NATO și Rusia„.
În încercarea de a clarifica poziția NATO, „președintele (Joe) Biden a spus foarte clar că Statele Unite nu vor trimite trupe pentru a lupta în Ucraina”, a declarat pentru EFE Adrienne Watson, o purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe. Cancelarul german Olaf Scholz a negat că ar urma să fie trimiși soldați activi ai NATO în Ucraina. Acest punct de vedere a fost susținut de secretarul general al alianței militare, Jens Stoltenberg, și de alți aliați ai lui Macron, care au atenuat declarația președintelui francez.
Deși există diviziuni evidente pe această temă, NATO a reușit să își consolideze poziția prin aducerea Suediei în alianță ca parte a unui proces de consolidare în Europa ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Din punct de vedere strategic, această decizie permite NATO să își finalizeze desfășurarea în regiunea baltică.