Europol dezvăluie că mafiile românești se numără printre cele patru cele mai periculoase din Europa, alături de mafiile italiene, franceze și poloneze.
Europol a publicat primul său raport, în care examinează în detaliu activitatea bandelor criminale din Europa. Potrivit acestui studiu, poliția internațională susține că a identificat 821 de rețele de crimă organizată „foarte periculoase” în Uniunea Europeană, incluzând peste 25.000 de persoane.
Raportul, prezentat la Bruxelles, se bazează pe informațiile furnizate de statele membre UE și alte țări. Potrivit lui Catherine De Bolle, șefa Europol, acesta este un pas important pentru înțelegerea modului în care funcționează aceste rețele criminale și care sunt capacitățile lor de bază.
Europol a afirmat că 32% din rețelele criminale cele mai amenințătoare sunt compuse dintr-o singură naționalitate. Cu alte cuvinte, sunt clanuri de conaționali care operează atât în interiorul, cât și în afara Uniunii Europene, fiind românii una dintre cele patru naționalități care se repetă în aceste grupări, alături de mafiile italiene, franceze și poloneze.
Catherine De Bolle a declarat: „Fiecare dintre cele 821 de rețele criminale identificate este unică. Ele variază în compoziție, structură, activitate criminală, control teritorial, longevitate, tipuri de cooperare și multe alte dimensiuni”.
Conform studiului, rețelele criminale românești sunt active în principal în Europa, specializându-se în furturi, tâlhării, fraude fiscale și trafic de persoane în scopuri sexuale. Aceste activități sunt predominant în Austria, Belgia, Republica Cehă, Franța, Germania, Olanda, Spania, Suedia, Elveția, România și Regatul Unit.
Țările cele mai afectate de aceste rețele sunt Franța, Italia, Malta, Portugalia și Spania. Cele mai comune naționalități în aceste rețele sunt croate, georgiene, italiene și românești. Interpol le descrie ca fiind grupuri mobile de crimă organizată, bazate pe clanuri sau familii.
Europol a investigat modul de funcționare al acestor grupuri criminale și a constatat că unele dintre ele sunt implicate și în alte tipuri de activități ilegale, precum furtul, vandalismul sau alte infracțiuni împotriva proprietății, pe lângă traficul de droguri și traficul de persoane.
„Prin această analiză a peste 800 de rețele criminale, punem bazele pentru a aborda și a perturba operațiunile acestora. Investigarea și tragererea lor la răspundere în fața justiției este un obiectiv care poate fi realizat doar printr-o cultură a cooperării polițienești în întreaga Europă și dincolo de aceasta”, a explicat directorul Europol, care a adăugat că „prin această primă analiză, Europol și partenerii noștri fac vizibilul invizibil și descifrează funcționarea internă a rețelelor criminale”.
Europol a subliniat că românii sunt implicați și în grupările care se ocupă de modificarea vehiculelor pentru a le introduce ulterior în UE. În acest sens, Serbia pare a fi „un centru pentru modificarea vehiculelor furate”, pentru a le schimba identitatea și a le vinde. Împreună cu românii, se regăsesc și grupările germane, italiene, ucrainene și sârbești. Situația este similară și în Germania, Polonia și Portugalia.
Conform studiului, rețelele sunt de obicei ierarhice, cu o diviziune clară a sarcinilor și un control complet asupra procesului criminal. Împreună cu liderul, există roluri pentru falsificatori de documente și identități, experți tehnici și cumpărători.
O altă infracțiune care preocupă Europol sunt rețelele criminale implicate în traficul de migranți, care încearcă să faciliteze intrarea ilegală în UE, mișcările secundare după ce se află deja în UE și legalizarea șederii (prin căsătorii simulate sau furnizarea de permise de ședere, de exemplu). Potrivit datelor furnizate de Europol, costul pentru migranții ilegali variază între 15.000 și 20.000 de euro pe persoană pentru a acoperi întregul proces.
Conform analizei, unele dintre aceste bande oferă servicii altor rețele de contrabandă, precum furnizarea de echipament nautic sau documente falsificate pentru a facilita trecerea ilegală a frontierelor. Aceste activități ilicite sunt parte a unui efort mai amplu de a sprijini migrația ilegală și alte forme de activități ilegale transfrontaliere.
Analiza elaborată de Europol a revelat că 55 dintre rețelele de crimă cele mai amenințătoare raportate se dedau traficului de persoane ca una dintre principalele lor activități. De fapt, studiul arată că există 18 rețele dedicate exclusiv acestui scop. De asemenea, s-au identificat 13 rețele dedicate în special exploatării muncii și cinci pentru alte forme de exploatare.
În plus, Europol a informat că există 19 rețele de criminalitate care combină traficul de persoane cu alte domenii ale criminalității, cum ar fi traficul de droguri, crima organizată împotriva proprietății și contrabanda de migranți.
Studiul indică că țările cele mai afectate de traficul de persoane pentru exploatare sexuală sunt Franța și Germania, iar mafioții români, bulgari, sârbi și ucraineni sunt cei mai implicați în acest domeniu.
În ceea ce privește exploatarea muncii sau formele de sclavie, acestea sunt mai des întâlnite în Germania, Olanda, Polonia și Ucraina. Naționalitățile cele mai frecvent întâlnite în cadrul rețelelor specializate în acest tip de activitate sunt, pe lângă români, cele georgiană, rusă, ucraineană și uzbekă. Exploatarea muncii are loc în special în industria restaurantelor, construcții și agricultură.
Referitor la activitatea lor, jumătate din aceste organizații sunt implicate în traficul de droguri ca principala lor afacere, deși se ocupă și de fraudă, infracțiuni legate de proprietate, trafic de migranți și persoane. Spălarea banilor se realizează în principal prin intermediul sectorului imobiliar (astfel se întâmplă în 41% din cazuri).
Alte metode comune de spălare a banilor includ investiții în bunuri de înaltă valoare, precum aur și articole de lux (27%), implicarea în afaceri cu tranzacții în numerar, cum ar fi în sectorul hotelier (20%), și folosirea criptomonedelor (10%).
Pentru a combate aceste mafii, Europol indică că trebuie să se analizeze „nu doar activitățile principale infracționale, ci și activitățile de suport și subsidiare care permit și sprijină rețelele și le permit să dureze perioade lungi”, precum și necesitatea unei „cooperări internaționale și interregionale”.
Acest raport evidențiază trăsăturile esențiale ale rețelelor criminale considerate cele mai periculoase pentru securitatea internă a UE. Acestea sunt caracterizate ca fiind agile, capabile să se adapteze și să utilizeze tehnologii moderne precum serviciile bazate pe localizare. Ele acționează fără limite geografice, având lideri puternici și specializându-se în activități criminale distructive, cum ar fi traficul de droguri. Aceste rețele, deseori cu o dimensiune internațională, constituie o amenințare gravă datorită capacității lor de a afecta societatea și securitatea UE.
Citiți și Icoana „Prodromița”: doi pictori din Iași și contribuția lor însemnată