Concediul paternal oferă taților posibilitatea de a petrece timp valoros cu copiii lor nou-născuți sau adoptați.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea care aprobă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 117/2022, ce aduce modificări și completări Legii concediului paternal nr. 210/1999. Această lege extinde durata concediului paternal de la cinci la zece zile lucrătoare și se aplică tuturor taților care au calitatea de salariat în baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă.
Noua legislație asigură transpunerea unor dispoziții din Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European și a Consiliului, care vizează echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor. Printre principalele măsuri ale acestei legi se numără eliminarea prevederilor care condiționau acordarea concediului paternal de calitatea de asigurat a tatălui în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.
Legea introduce și noi categorii de persoane care vor fi asimilate salariaților și vor beneficia de concediu paternal. Acestea includ persoanele care au contracte de activitate sportivă, convenții de muncă individuale, contracte de mandat, contracte de management, cei care ocupă funcții de demnitate publică și cei care au contracte de management și administrare încheiate conform Legii nr. 95/2006.
O altă schimbare importantă adusă de această lege este interdicția de concediere a salariatului pe perioada efectuării concediului paternal. În plus, se introduc reglementări privind sancțiunile aplicabile în cazul nerespectării prevederilor legislației naționale care transpun directiva europeană.
Citiți și Iohannis renunță la candidatura pentru NATO: Care au fost motivele?
Concediul paternal oferă taților posibilitatea de a petrece timp valoros cu copiii lor nou-născuți sau adoptați. Acesta se diferențiază de concediul de creștere a copilului prin durata sa mai scurtă. Pentru a beneficia de oricare dintre aceste tipuri de concediu, părinții trebuie să aibă o vechime în muncă de cel puțin douăsprezece luni în ultimii doi ani, înainte de nașterea copilului.