Conform Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției ruse, a declarat ca Alianța Atlantică incită Ucraina „să continue acest război fără sens”.
Kremlinul a acuzat joi membrii NATO că au inițiat o nouă fază de tensiune în antagonismul lor cu Rusia, încurajând Ucraina să folosească armament occidental împotriva obiectivelor de pe teritoriul rus. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției ruse, a afirmat în conferința sa de presă zilnică că „în ultimele zile și săptămâni, membrii NATO au intrat într-o nouă fază de escaladare a tensiunilor. Și o fac în mod conștient„.
Conform lui Peskov, „Alianța Atlantică incită Ucraina „să continue acest război fără sens”, ceea ce, în opinia sa, va avea inevitabil consecințe. „Ca rezultat final, va provoca mari daune intereselor acelor țări care au decis să escaladeze tensiunile”, a avertizat purtătorul de cuvânt rus, subliniind posibilele impacturi negative pentru țările NATO implicate.
Președintele rus, Vladimir Putin, s-a pronunțat și el marți asupra acestui subiect, amenințând Europa cu „consecințe grave” dacă țările NATO vor permite Ucrainei să folosească armament occidental împotriva Rusiei. Putin a subliniat că „acesti reprezentanți ai țărilor NATO, în special din Europa, în special din țările mici, trebuie să fie conștienți de ceea ce se joacă”. El a menționat că aceste țări, fiind mici și dens populate, ar trebui să fie deosebit de prudente.
Între timp, secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat ieri în Moldova că Statele Unite nu au încurajat atacurile ucrainene împotriva teritoriului rus. „Noi nu am încurajat sau facilitat atacuri în afara Ucrainei. Dar (…) Ucraina trebuie să ia propriile decizii privind cea mai bună modalitate de a se apăra și în cel mai eficient mod„, a declarat Blinken, sugerând că deciziile privind tacticile defensive revin Ucrainei.
Citiți și Ucraina evacuează alte 11.000 de persoane din casele lor din regiunea Harkov
În contextul acestei escaladări, Regatul Unit a autorizat recent Ucraina să lovească teritoriul inamic cu armamentul său, iar Franța pare să fi urmat această poziție. Cu toate acestea, în ciuda insistenței președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, Statele Unite, Germania și majoritatea aliaților Kievului încă nu au permis astfel de acțiuni. Situația continuă să fie tensionată, cu implicații potențial grave pentru relațiile internaționale și stabilitatea regională.