Franța și Belgia au, de asemenea, astfel de alerte împotriva riscului de atacuri islamiste.
Guvernul german a informat luni că menține nivelul de alertă antiteroristă la „ridicat” în urma atentatului de vineri de la Moscova, soldat cu cel puțin 137 de morți, revendicat de Statul Islamic din Jorasân, „cel mai agresiv” braț al organizației teroriste în prezent, ceea ce a creat îngrijorare în Germania și a dus la efectuarea mai multor arestări în ultimele luni.
Într-o conferință de presă obișnuită, Cornelius Funke, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, a indicat că evaluarea amenințării islamiste de către organizațiile de securitate din Germania nu s-a schimbat în urma atentatului de la Moscova, deoarece nivelul de alertă era ridicat înainte de acest eveniment. Funke a subliniat că Statul Islamic din Jorasân reprezintă principala amenințare islamică în Germania în prezent, cu 483 de potențiali teroriști în țară. De asemenea, a menționat și arestarea presupușilor membri ai acestei organizații, printre care doi cetățeni afgani săptămâna trecută și șapte suspecți în iulie anul trecut.
Franța și Belgia sunt, de asemenea, în alertă teroristă. În cazul Franței, președintele Emmanuel Macron a afirmat că Statul Islamic din Jorasân a fost „în ultimele luni” în spatele „mai multor tentative” de atentate pe teritoriul francez. Macron a adăugat că, având în vedere „ramificațiile” și „intențiile” Statul Islamic din Jorasân, s-a stabilit alerta maximă în Franța „ca măsură de precauție”.
Într-o declarație la începutul unei vizite în teritoriul francez de peste mări din America de Sud, președintele francez a indicat că decizia, luată duminică, se bazează pe „elemente credibile și solide”.