Grupuri de musulmani care au instigat aceste violențe au comis acte de terorism împotriva comunității hinduse, inclusiv omoruri, violuri și jafuri, atacând case și temple hinduse.
Vacanța de putere în Bangladesh a intrat miercuri în a treia zi, în așteptarea formării unui nou guvern, după demisia prim-ministrului Sheikh Hasina și dizolvarea Parlamentului. Criza a fost generată de un val de proteste studențești anti-guvernamentale care au dus la moartea a peste 400 de persoane.
Situația în Bangladesh este tensionată, cu violențe care au provocat groază în rândul populației. Grupuri de musulmani care au instigat aceste violențe au comis acte de terorism împotriva comunității hinduse, inclusiv omoruri, violuri și jafuri, atacând case și temple hinduse.
URGENTE. Silencio mediático total frente al caótico estado de Bangladesh tras la caída de la dictadura socialista. Los musulmanes se apoderan de la sociedad persiguiendo, humillando, expulsando y violando a la minoría hindú. ¿Por qué nadie habla de esto?pic.twitter.com/qqLaN8f4n1
— Capitán Bitcoin (@CapitanBitcoin) August 7, 2024
Save the #Hindus in #Bangladesh.
— Salwan Momika (@Salwan_Momika1) August 7, 2024
They are being subjected to genocide by Muslims and their women are being taken captive and sold, as happened to us in Iraq. pic.twitter.com/89WgXguQJg
Președintele Bangladeshului, Mohammed Shahabuddin, a anunțat aseară că va numi pe Muhammad Yunus, un economist de 84 de ani și laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2006, ca șef al guvernului interimar. Această decizie a fost luată în conformitate cu cererea mișcării studențești care a declanșat revolta civilă acum mai bine de o lună, ceea ce a condus la demisia lui Hasina. Yunus se află în prezent la Paris pentru o procedură medicală minoră, conform unui purtător de cuvânt, fără a fi precizat când va reveni în țară.
El caos se apodera de Bangladesh y emerge el odio entre la mayoría musulmana y la minoría hindú, cuyas tiendas son saqueadas y sus vidas peligran. Masas de hindúes huyen a India para no ser exterminados. Poco se habla de todo esto: saca tus conclusiones.pic.twitter.com/lVjr5PZ0r8
— Capitán Bitcoin (@CapitanBitcoin) August 7, 2024
Potrivit unor surse din presa bangladeșeană și colaboratori ai fostului prim-ministru, demisia lui Hasina a fost determinată de refuzul armatei de a intensifica represiunea pe străzi după trei săptămâni de confruntări și peste 400 de morți, dintre care cei mai mulți erau studenți sau civili, dar și agenți de securitate. Hasina a fost acuzată de eliminarea sau încarcerarea rivalilor săi, inclusiv a lui Yunus, pentru a crea un stat monopartidist.
Căderea lui Hasina și plecarea sa spre India au dus la eliberarea lui Khaleda Zia, liderul principalului partid de opoziție, Partidul Naționalist al Bangladeshului, care fusese încarcerată în timpul regimului Liga Awami condus de Hasina. Zia, care a condus țara în două mandate (1991-1996 și 2001-2006), este singura persoană care a avut o competiție reală cu Hasina pentru putere.