Toți ieșenii care vor dori să se vaccineze antigripal în această toamnă, campania fiind declarată oficial începută de pe 1 octombrie, vor trebui să facă o vizită la farmacie, iar o parte dintre ei vor beneficia de ser în mod gratuit. Modificarea din luna iulie a contractului-cadru a schimbat și felul în care sunt distribuite vaccinurile antigripale.
Astfel, statul român nu va mai face achiziții masive și apoi distribuție prin Direcțiile de Sănătate Publică, ci va oferi rețete compensate sau gratuite pentru persoanele aflate în grupele de risc, pentru ca ei să își procure, de la orice farmacie doresc, serul. Imunizarea se va putea face și în unele farmacii, dar recomandările medicilor de familie sunt ca asigurații se întoarcă la cabinet pentru imunizare, scrie ziaruldeiasi.ro.
Conform Ordinului 3.120 / 12 septembrie 2023, Ministerul Sănătății a modificat regulile vaccinării, mutând în primul rând achizițiile către farmacii. În al doilea rând pe lângă o parte dintre categoriile care beneficiază de gratuitate 100%, ministerul a introdus și o categorie de compensare 50%, pentru a încuraja și mai multe persoane să se imunizeze. În mod concret, conform ordinului, vor plăti doar jumătate din prețul vaccinului antigripal persoanele cu vârsta de peste 45 de ani și mai mică decât 65 de ani, care nu au boli cronice. La fel, în cazul vaccinării anti-HPV, femeile cu vârsta cuprinsă între 19 și 45 de ani vor putea să-și achiziționeze vaccinurile din farmacii la jumătate de preț.
De compensarea 100% pentru vaccinul antigripal se vor putea bucura copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 19 ani, gravidele, persoanele de peste 65 de ani, personalul de specialitate medico-sanitar, dar și o parte dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 19 și 65 de ani, care suferă de boli cronice, autoimune, metabolice, oncologice, obezitate, care sunt infectate cu HIV / SIDA sau care iau tratament imuno-supresor.
Medicii din Iași spun că decizia Ministerului Sănătății a fost bine-intenționată, mai ales că s-a lărgit baza persoanelor care pot beneficia de compensare, chiar și parțială, la vaccinare, dar spun că există și riscul unor probleme de logistică, până se vor obișnui oamenii.
„Având în vedere faptul că, în trecut, am avut probleme cu aprovizionarea cu vaccinuri, din acest punct de vedere este mai ușor: farmaciile cu siguranță vor aduce stocuri, deja ne-au anunțat că au comenzi plasate și că putem să le transmitem asta pacienților. Cred că în principiu statul a avut și un element de eficientizare financiară când a gândit acest sistem: în sine, ideea nu este greșită, dar trebuie să așteptăm să vedem cum va fi implementată. Am oameni care trec pe la mine din varii motive, îi invit să se vaccineze, spun că se gândesc, iar unii nu se mai întorc sau uită. Acum, dacă le scriu o rețetă, va rămâne la ei și e posibil ca unii să ia de la farmacie serul”, a declarat dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași și medic de familie.
Acesta atrage atenția asupra faptului că sistemul s-ar putea să fie mai greu de implementat în mediul rural, unde oamenii sunt obișnuiți să meargă să se vaccineze direct la medicul de familie și unde farmaciile s-ar putea să nu fie la fel de bine aprovizionate.
„Deci sistemul va fi în felul următor: în principiu noi scriem rețetele, pacientul se întoarce și poate să facă vaccinul la cabinet. Nu știu dacă farmaciile din mediul rural, care sunt mai micuțe, vor avea mereu stocurile de vaccinuri sau dacă oamenilor le va fi mai ușor așa. Cele din orașe sunt super-aprovizionate, dar acolo s-ar putea să nu fie același lucru”, a precizat dr. Liviu Oprea.
Ordinul de ministru conține și o altă serie de vaccinuri pe care le pot face adulții și care sunt compensate integral, în anumite circumstanțe, între care și vaccinarea împotriva infecției pneumococice, a infecției meningococice, împotriva tetanosului, difteriei și tusei convulsive, a hepatitei B, varicelei și rujeolei-oreionului-rubeolei.