Ştefan-Adrian Strungaru era cercetător la Universitatea „Al.I. Cuza” şi era implicat într-un proiect privat de lărgire a plajei din Eforie Nord. El a pierit împreună cu un alt scafandru, considerat extrem de experimentat. Nu se ştie din ce cauze s-a produs tragedia.
Un tânăr biolog de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a murit înecat în cursul zilei de ieri în Marea Neagră în dreptul staţiunii Eforie Nord, scrie ziaruldeiasi.ro.
Ştefan-Adrian Strungaru, era implicat într-un proiect privat de nisipare în Eforie Nord care nu avea legătură cu activitatea sa de la Institutul de Cercetare al UAIC. Tânărul biolog era plecat din Iaşi de la începutul săptămânii, activitatea sa de cercetare în cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” desfăşurându-se în mod normal la Iaşi. El a murit împreună cu un alt scafandru de 54 de ani, în timp ce supravegheau lucrările în larg, la 500 de metri de ţărm, în dreptul Hotelului Europa din Eforie Nord.
Reprezentanţii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi îşi manifestă regretul pentru dispariţia tânărului cercetător, fiind apreciat atât de către conducerea universităţii, cât şi a Facultăţii de Biologie, dar şi de colegii din cadrul Institutului de Cercetare. Ştefan-Adrian Strungaru era căsătorit, iar soţia sa locuia la Agigea, fiind cercetator ştiinţific la Staţiunea Universităţii din Agigea.
Conform CV-ului tânărului ieşean, acesta este originar din Comuna Răducăneni. Chiar dacă avea aproape 32 de ani, fiind născut pe 20 august 1989, acesta avea experienţă ca biolog marin, în 2013 participase în expediţia pentru colectarea probelor desfăşurată la bordul vasului de cercetare Mare Nigrum, Marea Neagră, a fost Laborant şi tehnician în perioada 2011-2012 şi 2013-2014 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi România, la Facultatea de Biologie, Laboratorul de Lucrări practice de Hidrobiologie, iar din 2015 până în prezent Asistent de cercetare ştinţifică în ecotoxicologie (ecotoxicolog), adică studia efectele pe care le au substanţele toxice asupra organismelor.
Totodată, avea obţinute trei brevete de scafandru, fiind certificat pentru scufundări în „Open water”, obţinuse breved de „advanced scuba diver” şi „master scuba diver”.
Tânărul biolog ieşean a urmat cursurile Liceului „Costache Negruzzi” din Iaşi, în anul 2011 fiind absolvent al Facultăţii de Biologie şi şef de promoţie, examenul pentru diploma de licenţă fiind obţinut cu 10. Acesta a obţinut titlul de doctor în Biologie în 2016, cu teza „Contaminarea cu metale grele şi toxicocinetica acestora în ecosistemele acvatice dulcicole, influenţa lor asupra organismelor acvatice şi asupra omului”. Rezultatele activităţii doctorale au fost recunoscute prin „Premiul de Excelenţă pentru rezultate academice deosebite”.