După ce OMS a declarat contaminarea cu infamul Covid-19 o pandemie în data de 11 martie, efectele economice negative nu au întârziat să vină. Spre diferență de majoritatea companiilor, cele implicate direct în lupta cu pandemia au fost înregistrat o creștere impresionantă.
Efortul de a înfrângere amenințarea epidemică a generat un câștig imens pentru următorii giganți, potrivit capital.ro
Primul pe lista celor câștigători este Stéphane Bancel, CEO-ul companiei Moderna din Massachusetts. Compania acestuia este prima care început testările pe oameni în data de 16 martie. Când OMS a declarat pandemia, averea estimată a lui Stéphane Bancel era de 720 de milioane de dolari. În momentul de față, valoarea estimată a lui Bancel a ajuns la 1.5 miliarde de dolari, ceea ce la plasat pe francez în rândul miliardarilor.
Top 10 miliardari implicați în lupta cu pandemia
Al doilea pe listă este italianul Gustavo Denegri, care deține 45% din compania DiaSorin. Averea acestuia a crescut cu 32% (1.1 miliarde de dolari). Kit-urile de testare produse de DiaSorin sunt distribuite în multiple regiuni ale Italiei.
Al treilea pe listă este Seo Jung-Jin, un gigant al Coreei de Sud. Acesta este unul din fondatorii biofarma Celltrion. Firma a lucrat din greu la crearea Kit-urilor de testare și nu numai. Celltrion se ocupă și de crearea unui potențial leac pentru Covid-19. Testările pe oameni urmează să înceapă spre finalul anului 2020, potrivit estimărilor. Averea lui Seo a crescut cu 22% (8.4 miliarde de dolari).
Pe al patrulea loc se află francezul Alain Mérieux, fondator al BioMérieux. Compania se ocupă cu fabricarea de kit-uri de testare care au redus timpul necesar obținerii unui rezultat la 45 de minute. Averea lui Mérieux a crescut cu 25% (7.6 miliarde de dolari).
Pe al cincilea loc se află Maja Oeri, urmașă a lui Fritz Hoffmann-La Roche, care a fondat gigantul suedez Roche în 1896. Averea acesteia a crescut cu 10% (3.2 miliarde de dolari).
Pe locul numărul 6 se află Leonard Schleifer, a cărui avere a crescut cu 11% (2.2 miliarde de dolari).
Următorul pe listă este George Yancopoulos, a cărui avere a crescut cu 14% (1.2 miliarde de dolari).
Pe locul numărul 8 se află Thomas Struengmann, a cărui avere a crescut cu 11% (6.9 miliarde de dolari).
Locul numărul 9 este ocupat de Andreas Struengmann, fratele lui Thomas Struengmann. Averea acestuia a crescut cu 11% (6.9 miliarde de dolari).
Ultimul pe listă dar nu cel din urmă este Li Xiting, cofondator al gigantului Mindray. Compania a fost implicată activ în lupta cu virusul în China, având o capacitatea de producție de 3.000 de ventilatoare/lună. De asemenea, compania, a donat echipament medical în valoare de 4.6 miliarde de dolari pentru spitalele din toată lumea. Averea acestuia a crescut cu 1% (12.6 miliarde de dolari).