O afacere pornită într-un dormitor din Iaşi aduce în farfuriile bucătarilor superalimente cu un conţinut ridicat de minerale şi vitamine. Doi tineri din capitala Moldovei şi-au deschis o afacere cu microplante, din dorinţa de a rămâne în ţară, dar şi pentru a profesa în domeniul lor de activitate.
Foarte solicitate peste hotare, microplantele prind rădăcini şi la noi. Sunt surorile mai mici ale legumelor pe care le găsim în supermarket şi care ajung în farfuria noastră înainte de a deveni mature. Se consumă simplu şi sunt incluse de nutriţionişti în categoria de superalimente, datorită conţinutului ridicat de minerale şi vitamine.
Andrei Băeanu (31 de ani) este absolvent al Facultăţii de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad“ Iaşi şi al unui master în Administrarea Afacerilor, în Anglia. S-a întors din Marea Britanie la sfârşitul anului 2020, moment în care s-a gândit să îşi facă planuri de antreprenoriat în ţară. Astfel, împreună cu prietena lui, Raluca (26 de ani), absolventă a Facultăţii de Bioinginerie Medicală, a pus bazele IGreens.
Afacere pornită într-un dormitor
După cum tot mai multe poveşti ale afacerilor de succes încep cu „a renunţat la jobul din corporaţie pentru a-şi urma visul“, aşa a început şi povestea IGreens.
„Am terminat facultatea de Horticultură în 2013, am lucrat patru ani în agricultură şi cinci ani în vânzări. Ulterior, chiar în anul cu pandemia, mi-am dat demisia şi m-am dus la un master în Anglia. În decembrie 2020 m-am întors în ţară, pentru că se făceau cursurile online, şi am decis să nu mai plec. În ianuarie 2021, eu cu Raluca, prietena mea, ne gândeam să realizăm ceva în ţară – nu mai voiam să mai plec, dar nici să mă angajez, adică să lucrez pentru cineva. Am zis să facem ceva care să fie al nostru, iar în aprilie a luat naştere IGreens.ro“, a mărturisit Andrei Băeanu.
Ideea a devenit realitate atunci când Andrei şi Raluca au transformat un dormitor de acasă într-o cameră de creşterea şi cultivarea microplantelor. Aşa au arătat începuturile IGreens.ro, care au fost de bun augur atât pentru tinerii antreprenori, cât şi pentru cei care aveau să le devină clienţi.
„Ulterior, ne-am mutat la Cotnari, în judeţul Iaşi, pentru că am fost nevoiţi să ne mărim capacitatea de producţie datorită multor comenzi. Nu reuşeam să le mai cultivăm în dormitorul de la Rediu. La Cotnari aveam mai mult teren şi am putut construi o clădire doar pentru creşterea de microplante“, ne explică tânărul antreprenor.
În prezent afacerea tinerilor din Iaşi numără 50 de clienţi din rândul restaurantelor şi a bucătăriilor profesionale din Iaşi şi din Neamţ, iar planurile tinerilor antreprenori nu se opresc aici.
Cititi mai multe pe adevarul.ro