Medicii de familie şi medicii din ambulatoriul clinic de specialitate pot acorda în continuare consultaţii medicale la distanţă pentru pacienţii cu afecţiuni cronice şi boli cu potenţial endemo-epidemic. De asemenea, terapiile psihiatrice şi serviciile conexe actului medical furnizate de psihologi şi logopezi se pot acorda în continuare la distanţă.
Consultaţiile la distanţă vor fi validate fără a fi necesară utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate sau a documentelor înlocuitoare ale acestuia, potrivit Ministerului Sănătăţii.
Măsurile sunt prinse într-un act normativ emis de Guvern, la sfârşitul săptămânii trecute, care vizează evitarea întreruperilor în decontarea serviciilor medicale şi revenrea la asigurarea unor servicii către pacienţi, similar celor dinaintea pandemiei COVID-19, scrie ziaruldeiasi.ro.
Actul normativ prevede că investigaţiile paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu Covid-19 după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare, precum şi a pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet zaharat, afecţiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice vor fi efectuate în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data solicitării acestora.
Prevederea se aplică chiar dacă furnizorul aflat în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate a epuizat fondurile lunare contractate la momentul solicitării. Pentru decontarea contravalorii acestora, sumele contractate iniţial se suplimentează prin acte adiţionale. “Pentru asigurarea accesului neîntrerupt la tratament al pacienţilor cu afecţiuni oncologice, serviciile medicale spitaliceşti de chimioterapie cu monitorizare, acordate în regim de spitalizare de zi, precum şi serviciile de radioterapie cuprinse în programele naţionale de sănătate finanţate de CNAS, se acordă gratuit tuturor pacienţilor care au nevoie de aceste tratamente”, a precizat Ministerul Sănătăţii.
Decontarea contravalorii acestor servicii se face de casele de asigurări de sănătate la nivelul realizat, suplimentând sumele contractate iniţial cu furnizorii de servicii medicale prin acte adiţionale, după încheierea lunii în care acestea au fost acordate, dacă a fost depăşit nivelul contractat.