În țara noastră intră în vigoare reguli noi pentru circuitul pacienților suspecți de COVID-19 sau testați deja pozitiv pentru această boală. Procedura prin care aceștia sunt preluați de spitale se modifică, potrivit unui document publicat miercuri seara în Monitorul Oficial.
În cazul în care pacienții stau acasă timp de 14 zile, vindecarea acestora va fi declarată de către medicul de familie care le va verifica starea de sănătate, telefonic, în fiecare zi, iar retestarea după 14 zile nu va mai fi necesară.
Dacă acesta constată că în 14 zile nu apar simptome de boală, va face o scrisoare către DSP, iar astfel pacientul va fi declarat vindecat , toate aceste date fiind introduse în platforma oficială, el figurând apoi în statistica persoanelor vindecate. Totuși, în primele 10 zile la muncă trebuie să păstreze distanța față de colegii de serviciu.
Reguli generale
În cazul în care un pacient are simptomele unei infecții respiratorii acute, el ar trebui să rămână în casă și să își anunțe medicul de familie și să sune la 112. Ulterior, acesta va aștepta o ambulanță, care îl va transporta la o unitate medicală, în vederea examinării simptomelor. În cazul în care simptomele sunt deja grave, el va fi internat în spital, unde va fi îngrijit și i se vor recolta probe pentru testul de COVID-19.
În cazul în care simptomele sunt uzuale, i se vor recolta probe, iar apoi rezultatul va fi transmis către DSP, iar cei de la Direcția de Sănătate Publică îl vor comunica pacientului. Mai mult decât atât, în cazul pacienților care au simtomatologie de COVID-19, pe care medicii o pot vedea în timpul unui CT, chiar dacă un test negativ pentru SARS-CoV-2, vor fi tratați ca și pacienți pozitiv, iar testul le va fi repetat la 48 de ore. Pacienții testați pozitiv pentru noul coronavirus, sunt direcționați apoi către DSP, tot prin serviciul de ambulanță, în vederea evaluării la spital.
Aflați amănunte de pe b1.ro.