Un ieşean a rămas fără permis din cauza vitezei. A încercat în van să-i explice poliţistului că era vorba de un caz fortuit, permis de lege. Judecătorii s-au arătat mai înţelegător.
Medic de profesie, Alexandru C. a fost oprit de poliţişti în august 2022, pe raza satului Boureni din comuna Moţca. Limita maximă admisă a vitezei era de 50 km/h, iar automobilul său se deplasa cu viteza de 116 km/h.
Şoferul i-a explicat agentului că se deplasa de urgenţă spre Spitalul Judeţean Suceava pentru a-şi interna fiul. I-a arătat fişa de consultaţii şi fişa UPU în care erau prezentate investigaţiile medicale făcute fiului său, dar poliţistul a fost de neclintit. Şoferul a fost sancţionat cu un avertisment şi i s-a reţinut permisul de conducere pentru 90 de zile, potrivit ziaruldeiasi.ro.
Conform legii, „caracterul contravenţional al faptei este înlăturat în cazul legitimei apărări, stării de necesitate, constrângerii fizice sau morale, cazului fortuit, iresponsabilităţii, beţiei involuntare complete, erorii de fapt, precum şi infirmităţii, dacă are legătură cu fapta săvârşită”.
Alexandru C. a apreciat că situaţia în care se afla se încadra în prevederile legii, motiv pe care l-a şi invocat în contestaţia înaintată judecătorilor. „Fără a face alte discuţii, apreciate ca fiind de prisos, privitor la modul în fiecare părinte reacţionează în raport de problemele, mai ales de sănătate, ale unui fiu al său, instanţa reţine că petentul, în calitate de părinte responsabil, avea reprezentarea eventualelor efecte, ce puteau fi grave, ale unei eventuale întârzieri la prezentarea fiului său în faţa unui medic.
În cauza de faţă, instanţa reţine ca fiind rezonabil a aprecia că starea de temere creată de simptomele copilului petentului a fost în măsură să-l determine să mărească viteza de deplasare, fiind necesară prezenţa sa cât mai urgentă la spital”, au apreciat magistraţii Judecătoriei Paşcani, după consultarea actelor medicale depuse de şofer la dosar.