Aglomeraţia din vămi continuă de câteva zile, sute de oameni aşteaptă chiar şi 12 ore pentru a intra în ţară. Ca soluţie de criză, zece puncte de trecere a frontierei cu Ungaria vor fi deschise, de joi dimineaţă, atât pentru traficul de autoturisme, cât şi pentru persoane. Decizia a fost luată în urma discuţiilor purtate la Budapesta de ministrul de Interne, Marcel Vela cu omologul său Sándor Pinter, potrivit capital.ro
Poliţia de Frontieră precizează că, începând din 21 mai, ora 06.00, la graniţa româno-ungară vor fi deschise zece puncte de trecere a frontierei, atât pentru traficul de autoturisme şi persoane, pentru efectuarea formalităţilor specifice pe sensul de intrare / ieşire în / din ţară şi cu respectarea măsurilor dispuse pe linie de sănătate publică din cele două state:
P.T.F. Petea – judeţul Satu Mare
P.T.F. Urziceni – judeţul Satu Mare
P.T.F. Valea lui Mihai – judeţul Bihor
P.T.F. Borş – judeţul Bihor
P.T.F. Salonta – judeţul Bihor
P.T.F. Vărşand – judeţul Arad
P.T.F. Turnu – judeţul Arad
P.T.F. Nădlac I – judeţul Arad
P.T.F. Nădlac II – judeţul Arad
P.T.F. Cenad – judeţul Timiş
”Tot pentru fluidizarea traficului în punctele de frontieră şi pentru a veni în sprijinul persoanelor care nu se deplasează cu mijloace de transport personale, începând cu aceeaşi dată şi aceeaşi oră, sunt operaţionale pe teritoriul Ungariei, în regim permanent, două culoare de tranzit pentru transportul persoanelor cu microbuze / autocare, cu intrare în România prin P.T.F. Nădlac II – Autostradă şi P.T.F. Borş”, arată sursa citată de News.ro.
Intrarea în România prin cele zece puncte de frontieră se realizează în regim permanent (24/24 de ore), cu respectarea condiţiilor legale dispuse în contextul pandemiei, respectiv controlul specific la intrarea în ţară, completarea declaraţiei pe proprie răspundere şi efectuarea triajului epidemiologic de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică în vederea stabilirii măsurilor obligatorii de izolare/carantină la locuinţă, după caz, carantină instituţionalizată.
Soluţii pentru fluidizarea traficului
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat că există şi alte soluţii pentru fluidizarea traficului în vămi. „O a doua inițiativă pe care să o avem este de a informa în timp util pe toți cei care vor să tranziteze Ungaria spre România despre timpii de așteptare, inclusiv prin Ambasadă și prin toate mijloacele de informare. Să le aducem la cunoștință celor care vin spre România despre timpii pe care îi pot avea la intrarea în țară pe unul sau pe altul din cele 10 puncte de trecere a frontierei”, a adăugat el.
Ministrul a mai spus că o soluția ar fi și transportul persoanelor cu autocare: „S-a decis că este posibil și transportul de persoane în zona internațională. Coroborat cu faptul că pe analizele noastre dacă se deschide acest transport de persoane scade presiunea cu autoturismele, partea maghiară este deschisă la dialog, să stabilim un culoar doar pentru microbuze și autocare.
Acest traseu să fie deschis, spre deosebire de cel pentru autoturisme 24 din 24 de ore. Un autocar ar cuprinde ca volum de pasageri cel puțin 10 autoturisme. Presiunea care vine pe punctul de trecere a frontierei va fi foarte redus și vom încuraja acest transport cu autocare sau microbuze care va fi organziat indiferent de oră.”
Întrebat de jurnaliști dacă este adevărat că românii erau opriți în Ungaria, pentru a i se da ministrului informația că situația este sub control, Marcel Vela a catalogat această informație drept „fake news”. Potrivit Digi24, el a precizat că Poliția de Frontieră Română nu are posibilitatea de a impune ceva Poliției de Frontieră din Ungaria, ţara vecină având un orar stabilit în care permite tranzitarea frontierei.