Purtarea măştii a devenit de miercuri obligatorie în spaţiul public pe întreg teritoriul regiunii Bruxelles în cadrul măsurilor adoptate de autorităţi pentru încetinirea propagării noului coronavirus, a anunţat guvernul regional, citat de AFP, relatează radioiasi.ro
Măştile erau deja obligatorii în majoritatea locurilor publice închise din 11 iulie pentru toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani.
Generalizarea obligativităţii portului măştii în cele 19 municipii ale regiunii capitalei belgiene se explică prin trecerea pragului de 50 de contaminări zilnic la 100.000 de locuitori (peste 600 de noi infecţii pe zi în acest teritoriu de aproximativ 1,2 milioane de locuitori), potrivit unui comunicat.
‘În această miercuri, 12 august 2020, rata incidenţei pe teritoriul (regiunii) Bruxelles a atins în medie 50 de cazuri de contaminări cu SARS-CoV-2 la 100.000 de locuitori în ultimele şapte zile’, se menţionează în text.
‘Purtarea unei măşti care să acopere nasul şi gura este deci de acum obligatorie pentru orice persoană în vârstă de 12 ani şi peste în spaţii publice şi în locuri private accesibile publicului pe întreg teritoriul Regiunii Bruxelles-Capitală’, adaugă guvernul regional.
Obligativitatea măştii nu vizează în acest stadiu provinciile altor două regiuni belgiene, Flandra neerlandeză (nord) şi Valonia francofonă (sud).
La Bruxelles, reglementările prevăd totuşi excepţii.
Portul măştii nu este obligatoriu ‘la practicarea unui sport, efectuarea unor lucrări fizice intense pe drumuri publice şi pentru persoanele cu un handicap care nu le permite să poarte mască sau vizieră’, precizează comunicatul.
Belgia, ţară cu aproximativ 11,5 milioane de locuitori, a depăşit miercuri pragul de 75.000 de persoane contaminate cu SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei (75.008), o cifră din nou în creştere din iulie.
Autorităţile belgiene au raportat până în prezent aproape 10.000 de decese (9.879 înregistrate marţi), una dintre cele mai mari rate de deces din lume.
Bilanţul autorităţilor belgiene este unul dintre cele mai exhaustive din lume întrucât includ posibilele decese legate de virus, fără ca acestea să fi fost dovedite prin teste.