Anul pastoral diecezan 2024-2025 va fi deschis prin Sfânta Liturghie prezidată de Preasfinţitul Iosif Păuleţ duminică, 29 septembrie 2024, la ora 11.00, în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi. La celebrare vor participa PS Petru Sescu şi PS Petru Gherghel, alături de reprezentanţi din fiecare parohie a diecezei. Tema acestui an este „Discipoli misionari ai lui Cristos”. Celebrarea va fi transmisă în direct de postul de radio ERCIS FM, transmisiunea fiind preluată de postul de televiziune catolic Angelus TV.
Cel de-al treilea an pastoral, dintr-un plan trienal început în anul 2022, va fi un moment diecezan care îşi doreşte să scoată în evidenţă continuitatea şi noutatea. Continuitate, pentru că păstrăm ce s-a făcut până acum, noutate, pentru că suntem invitaţi să fim atenţi la un alt aspect, şi anume implicarea, adică „discipoli misionari”.
Vedeți și Simona Halep își sărbătorește ziua de naștere – IasiTV Life
Celebrarea acestui moment va fi prezidată de episcopul diecezei, se va desfăşura în catedrala din Iaşi şi vor participa alături de episcopii noştri, prin reprezentanţi, toate parohiile Diecezei de Iaşi. Toate acestea pentru a fi „Uniţi în Duhul Sfânt”, în „Biserica, familia lui Dumnezeu”, pentru a fi „Discipoli misionari ai lui Cristos”.
Tema generală a acestui plan trienal este „Uniţi în familia lui Dumnezeu, trăim bucuria evangheliei!”. De la această temă cei trei ani s-au articulat în alte trei teme pentru fiecare an: „Uniţi în Duhul Sfânt” (2023-2024), „Biserica, familia lui Dumnezeu” (2024-2025) şi „Discipoli misionari ai lui Cristos” (2024-2025), spune preot Claudiu Bulai.
Mesaj
PS Iosif Păuleţ spunea în mesajul său pentru aceşti trei ani: „Întregul itinerar pastoral din următorii trei ani este înainte de toate un drum spiritual de deschidere la lucrarea Duhului Sfânt din Biserica sa. Iar modelul oricărui credincios de colaborare cu voinţa lui Dumnezeu şi lucrarea Duhului Sfânt este Sfânta Fecioară Maria. În acest sens este esenţial ca rugăciunea către Maica Domnului să însoţească toate activităţile ce vor fi desfăşurate. La întâlnirea mariană cu tinerii şi familiile de la Iaşi, Papa Francisc a consacrat Biserica noastră Sfintei Fecioare Maria şi ne-a oferit o rugăciune care a devenit izvorul rugăciunii către Maica Bisericii ce va însoţi şi drumul pastoral din anii 2022-2025.”
Prin asumarea şi trăirea propriei misiuni, cu bucurie şi fidelitate, suntem invitaţi să ne însoţim în descoperirea şi asumarea propriei misiuni în Biserică, să ne propunem itinerarii de formare pentru diferite categorii de membri sau organisme pastorale ale Bisericii, iar la final să oferim modele de mărturisire a credinţei în viaţa cotidiană.
O icoana cu totul deosebită care exprimă într-un mod special tema noului an pastoral, „Discipoli misionari ai lui Cristos”, este pictată de sr. Mădălina Toma de la Mănăstirea Clariselor din Roman. Imaginea plină de lumină şi căldură a lui Cristos cel Înviat care înainte de a se înălţa la dreapta Tatălui îşi binecuvântează discipolii şi îi trimite în misiune va însoţi nu numai deschiderea anului pastoral prin iconiţele ce vor fi distribuite credincioşilor, ci şi adunările liturgice din dieceza noastră prin afişul care va fi prezent în biserici.
În mesajul pentru acest an pastoral, PS Iosif ne spune tuturor: „Le mulţumesc tuturor colaboratorilor noştri, preoţi, persoane consacrate şi laici, care pe durata acestor ani şi-au oferit disponibilitatea pentru a se implica activ în această muncă de evanghelizare. Împreună cu PS Petru Sescu, episcop auxiliar, şi PS Petru Gherghel, episcop emerit, invoc binecuvântarea lui Dumnezeu asupra tuturor credincioşilor, a preoţilor şi a persoanelor consacrate, pentru a fi împreună un popor sfânt, care trăieşte pe deplin drumul de ucenicie faţă de Mântuitorul şi deschiderea misionară faţă de lume. Sfânta Fecioară Maria, steaua noii evanghelizări, să mijlocească pentru toţi bucuria de a ne lăsa conduşi de Duhul Sfânt şi de a-l sluji pe Cristos în fraţii noştri. Cu binecuvântarea noastră, vă îndemnăm ca pe durata acestui an pastoral să rostiţi această rugăciune atât la nivel comunitar, cât şi în particular”.
Programul zilei:
10:30 – Vizita catedralei istorice
11:00 – Sfânta Liturghie pontificală
12:00 – Agapa fraternă
13:00 – Discipoli misionari: de ce? (pr. Bogdan-Emilian Balaşcă, OFMConv.)
13:30 – Discipoli misionari: cum? (Oana şi Radu Capan)
14:00 – Discuţii în grupuri
15:00 – Concluzii şi mandat misionar
Fii alături de noi pe Facebook!