O tânără condamnată la închisoare pentru trafic de stupefiante a cerut permisiunea să plece din ţară, pentru a naşte. Executarea pedepsei fusese oricum amânată de judecători pe parcursul sarcinii, iar magistraţii au apreciat că Sabina Cercel beneficiase de suficientă clemenţă.
Sabina Cercel fusese reţinută împreună cu iubitul său, DJ-ul Vlad Pleşoianu, la domiciliile lor găsindu-se cantităţi importante de metamfetamină şi cannabis, dar şi alte substanţe cu efect psihogen.
De la Pleşoianu s-au confiscat 2,25 grame de MDMA şi 9,34 grame de cannabis, în timp ce la domiciliul iubitei sale s-au găsit 66,58 grame de metamfetamină. Pleşoianu a scăpat cu doar 2 ani şi 6 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani.
În schimb, iubita sa a fost condamnată la 3 ani şi 5 luni de închisoare, cu executarea în regim de detenţie. Fiind însărcinată, Cercel a beneficiat de întreruperea executării pedepsei până la naştere, dar i s-a interzis să părăsească ţara. Ea a cerut Tribunalului permisiunea de a pleca în Italia până la naştere sau măcar 14 zile.
Cercel a afirmat că în România este singură şi nu are cine să o ajute, în Italia locuind şi lucrând atât mama sa, cât şi tatăl copilului, italian. Dacă ar naşte în Italia, a precizat femeia, copilul ar deveni cetăţean italian şi ar putea fi lăsat în grija mamei sale.
Dacă nu i s-ar permite să rămână în Italia până la naştere, Cercel a cerut ca măcar să i se permită o deplasare de două săptămâni pentru a-şi vizita mama, a discuta cu tatăl copilului, pentru a i se elibera anumite acte şi a efectua investigaţii medicale mai amănunţite. Magistraţii au apreciat însă că, dacă Cercel are nevoie de ajutor, mama sa ori tatăl copilului ar putea veni în România.
„Motivele invocate în susţinerea cererii nu reprezintă o situaţie excepţională, care să impună acordarea permisiunii de a părăsi teritoriul României, chiar şi pentru o perioadă de 14 zile. Se constată că simpla stare de graviditate a petentei, în condiţiile în care aceasta este o persoană tânără, nu a făcut dovada unor probleme de sănătate ce nu pot fi rezolvate pe teritoriul României, are un loc de muncă stabil, care îi permite obţinerea veniturilor necesare traiului zilnic şi nu există elemente care să conducă la concluzia existenţei unor motive de ordin obiectiv care să împiedice deplasarea mamei sale şi a tatălui copilului pe teritoriul României, nu justifică acordarea, chiar şi temporar, a permisiunii de deplasarea petentei pe teritoriul statului italian, în condiţiile în care situaţia de întrerupere a executării pedepsei privative de libertate în care aceasta se află reprezintă deja o situaţie cu caracter excepţional.
În plus, interesul petentei de a da naştere copiulului în Italia şi de dobândire de către acesta a cetăţeniei acestui stat nu poate fi primit ca motiv care să justifice soluţionarea în mod favorabil a solicitării formulate”, au precizat judecătorii.
Decizia acestora nu este definitivă, ea putând fi contestată de Cercel.