Un basarabean îşi cere de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dreptul de a intra în România. Acesta a fost amendat cu 5.000 de lei şi a primit interdicţie de intrare în ţara noastră pe o durată de 5 ani dintr-un motiv pe care îl consideră banal. În maşina condusă de Botnariuc au fost descoperite la vamă 39 de pachete de ţigări.
În februarie anul trecut, Botnariuc a plecat de la Chişinău spre Cluj-Napoca, împreună cu doi prieteni, pentru a participa la un interviu de angajare. În apropiere de vama Leuşeni, a oprit într-o benzinărie pentru a schimba lei moldoveneşti în lei româneşti şi pentru a alimenta. Între timp, cei doi prieteni ai săi ar fi ascuns în portiera locurilor din spate şi în buzunarul uşii din faţă, 29 de pachete de ţigări. Alte 10 pachete le-ar fi avut în buzunare. În vamă, Botnariuc a declarat că nu deţine ţigări, el fiind de altfel nefumător. La control au fost descoperite însă ţigările ascunse de ceilalţi, scrie ziaruldeiasi.ro.
Deşi prejudiciul adus bugetului de stat prin introducerea ţigărilor respective în România ar fi fost de doar 250 de lei, şoferul a fost sancţionat cu o amendă de 5.000 de lei şi a fost întors din drum. Colegilor săi le-a fost permisă însă continuarea călătoriei în România. Suspiciunea vameşilor a fost alimentată de faptul că Botnariuc făcea drumuri dese în România, căutarea unui loc de muncă putând fi aşadar doar un pretext pentru a masca activităţi ilegale.
Basarabeanul a reclamat în instanţă atât cuantumul amenzii, considerat exagerat, cât şi interdicţia pe 5 ani de intrare în România.
Poliţiştii de frontieră au menţionat ca motivare a interdicţiei doar articolul 106 indice 3 din OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România. Acest paragraf se referă la străinii cărora li se interzice intrarea în ţară din alte motive decât faptul că susţin terorismul, fac parte din grupări infracţionale sau au săvârşit crime de război sau împotriva umanităţii.
Înregistrat la Curtea de Apel Iaşi, dosarul a fost declinat către instanţa similară din Bucureşti. Acolo, Botnariuc a adus în favoarea sa şi argumentul că interdicţia îi creează o situaţie familială dificilă. Căsătorit, cu un copil şi aşteptând venirea pe lume a celui de-al doilea, el avea nevoie de un loc de muncă în România pentru a-şi putea întreţine familia. În replică, poliţiştii de frontieră au explicat că nu au făcut altceva decât să aplice legea, OUG 194 neoferind posibilitatea de a aprecia şi individualiza durata interdicţiei de intrare în ţară în funcţie de gravitatea faptei de contrabandă. Pentru încălcarea regimului vamal, durata interdicţiei este de 5 ani, fără nuanţări. Invocarea situaţiei familiale a lui Botnariuc a fost respinsă de magistraţi ca neputând atrage nelegalitatea dispoziţiei date de poliţiştii de frontieră, neavâd deci legătură cu fondul cauzei.
Acţiunea basarabeanului a fost respinsă de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti în august anul trecut. Recursul acestuia a fost înregistrat pe rolul ÎCCJ în noiembrie anul trecut. Un prim termen al procesului a avut loc ieri.