Astăzi am adoptat în cadrul ședinței de plen a Camerei Deputaților Legea pentru încurajarea unui stil de viață activ și sănătos prin modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal. Adoptarea acestei legi vine în contextul în care conform ultimului raport al Comisiei Europene din 2021 privind speranța de viață la naștere în România rămâne printre cele mai scăzute din UE, cu aproximativ 6 ani sub media Uniunii Europene. În plus, efectelor negative care au dăunat mediei speranței de viață i s-a alăturat și Pandemia de Covid-19 care a mai scăzut speranța de viață cu încă 1,4 ani.
Principala cauză deceselor naționale și a scăderii anilor de viață a unei persoane este reprezentată de către boala cardiacă ischemică și care are o rată de două ori mai mare decât cea de la nivel european. O a doua cauză a scăderii mediei speranței de viață este datorată accidentelor vasculare. Însă observăm că toate acestea sunt datorate unui stil de viață nesănătos și unui sedentarism crescut din partea multor persoane. În acest context, statele membre a Organizației Mondiale a Sănătății, printre care și România își propun ca până în anul 2025 să reducă cu măcar 10% activitatea fizică insuficientă în rândul persoanelor prin adoptarea diferitelor recomandări: copii și adolescenții cu vârste într 5-17 ani efectueze cel puțin o oră de sport pe zi, iar adulții cu vârsta între 18-65 de ani ar trebui să efectueze săptămânal cel puțin două ore jumătate o activitate sportivă cu intensitate moderată.
Făcând o analiză comparativă cu celelalte state europene putem observa că la nivelul României cheltuielile privind achiziționarea abonamentelor la sala de sport nu sunt deductibele fiscal, abonamentele de sport oferite în cadrul pachetelor salariale sunt impozitate cu 2,25% la angajatori și 41,5% la angajat și că nu există techete de sport ce pot fi acordate de către angajatori ca beneficii extra-bugetare neimpozitabile. În acest context, măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor ce necesită spitalizare și de creștere a speranței de viață a românilor ce ar trebui implementate devin pentru noi mai mult decât imperative. Acordarea de facilități fiscale privind practicarea sportului aduce totodată beneficii indirecte precum îmbunătățirea performanțelor angajaților la locul de muncă, creșterea economică a industriilor conexe industriei sportive și de sănătate, îmbunătățirea stării de sănătate a românilor cu implicații pozitive.
Am adoptat această lege și pe baza impactului economic avut de către aceasta asupra sistemului de sănătate și anume luând în calcul faptul că mai redus este costul prevenției, decât cel al tratamentului. Impactul economic pe termen mediu și lung va fi semnificativ diminuat încurajând prevenirea unei boli cronice prin practicarea unui sport față de agravarea acesteia și tratarea ei contra unui cost crescut. Pentru ca impactul economic să fie cu adevărat diminuat semnificativ, sistemul de sănătate are datoria de a relaxa măsurile fiscale a practicării sportului, iar astfel un număr mai mare de persoane pot beneficia de activități sportive sau chiar de recuperare.
Sperăm ca odată cu adoptarea acestei legi și prin acordarea de beneficii fiscale sau de beneficii pentru practicarea unui sport să încurajăm mai multe persoane să se alăture prevenirii unei boli ce poate să diminueze speranța de viață și totodată să le fie diminuate și cheltuielile neprevăzute pentru tratarea bolilor datorate unui stil de viață nesănătos.
(Sursa: Comunicat de presă Vasile Cîtea, deputat PSD Iași)