Ieşenii care mai vor să se imunizeze împotriva COVID-19 au şansa să facă asta cu noile seruri cu tehnologie ARN mesager care au ajuns în sfârşit şi în România: acestea sunt eficiente atât împotriva formei iniţiale de COVID-19, cât şi a derivatelor din tulpina Omicron care se află acum în circulaţie.
În Iaşi este deschis, în mod oficial, un singur centru de vaccinare la Spitalul de Pneumoftiziologie. Este necesară o programare prealabilă care poate fi făcută la numărul de telefon 0370807700, programul fiind de luni până vineri de la 11.00 la 13.00, scrie ziaruldeiasi.ro.
Mai există şi varianta programării la un medic de familie, care atunci când strânge numărul suficient de doritori poate comanda fiolele de la DSP şi ulterior poate administra vaccinul. Deşi anunţul există pe pagina Ministerului Sănătăţii de aproape o săptămână, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a lansat în cursul zilei de marţi un nou apel public pentru ca oamenii să se vaccineze. El a explicat că serurile pot fi administrate celor care au schema completă de vaccinare, la zi, de trei sau patru doze, sau peste 12 ani, dar recomandarea majoră este pentru persoanele de peste 65 de ani şi bolnavii cronici.
„Deja există în România cantităţi suficiente de vaccin cu noua formulă, este acel vaccin combinat, care conţine formula pentru tulpinile circulante în acest moment, BA4 şi BA5. Toate persoanele care au făcut o schemă de vaccinare completă, discutăm de doza 3 sau 4, se pot vaccina cu acest produs. Vaccinarea nu este obligatorie, ca să încheiem cu această discuţie, se vaccinează cei care doresc, cu condiţia să fi încheiat schema iniţială. Medicii de familie îi pot vaccina şi pe cei care nu sunt pe listele lor. Nu generează reacţii adverse mai multe decât precedentele variante”, a declarat Alexandru Rafila.