Specialiştii, studenţii şi cercetătorii de la Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iaşi s-au pregătit de câteva săptămâni pentru a putea deschide începând cu ziua de duminică, 30 octombrie, de la ora 11.00, ediţia 2022 din expoziţia de flori, fructe şi seminţe – „Flori de toamnă”.
Deschiderea oficială va avea loc în sediul administrativ, fiind susţinut un moment artistic de către Cvartetul Mezzo. Ediţia de anul acesta are ca temă generală „Metamorfoze vegetele”, iar directorul grădinii, prof. univ. dr. Cătălin Tănase, a explicat că dorinţa cercetătorilor a fost de a realiza cât mai multe amenajări de flori, fructe şi seminţe pentru a se putea observa întreaga metamorfoză, de la germinarea seminţei, până la apariţia fructelor, scrie ziaruldeiasi.ro.
„Toate noutăţile vor fi legate de conceptul temei de anul acesta. Vizitatorii vor avea posibilitatea să remarce transformări care pot fi evidenţiate atât pe exponatele de fructe şi seminţe, diferite metamorfoze la flori şi fructe, dar şi cele estetice suferite de fiecare dintre aceste elemente, precum originea frunzei şi a petalelor. Vor fi aranjamente florale care ilustrează asta”, a declarat prof.dr. Cătălin Tănase.
Expoziţia din acest an va avea şi o serie de noutăţi: 20 de taxoni noi de ardei (în total fiind 145), 8 soiuri noi de crizanteme şi 25 de hibrizi noi la varză decorativă şi alimentară. „Pe lângă toate acestea, anul acesta vom expune şi broccoli, varză chinezească, gulii, va fi toată familia aceasta de plante cu elemente suplimentare tocmai ţinând cont că ne dorim să expunem aceste transformări pe care plantele la suferă de la momentul germinării până la apariţia fructelor”, a declarat prof.dr. Cătălin Tănase.
Cei mai iuţi şi scumpi ardei din lume
Cercetătorii grădinii au pregătit pentru vizitatorii din acest an soiuri româneşti şi internaţionale de crizanteme, atât create în interiorul laboratoarelor grădinii, cât şi importate din alte zone: în total 221 de varietăţi horticole. Vor fi 218 dumitriţe şi tufănele, iar ca element inedit vor fi 20 de specii de crizanteme care provin din flora spontană de pe diferite continente, care au diferite întrebuinţări în zonele de origine sau care au importanţă ştiinţifică pentru evoluţia sistemelor de clasificare.
„Unele soiuri de crizanteme sunt dirijate prin tehnici speciale de cultură sub forma de pom, cascadă, piramidă, coloane etc., tehnici practicate pentru prima dată la Gradina Botanică din Iaşi încă din anul 1979. Ulterior, aceste forme au fost expuse an de an în cadrul expoziţiilor tocmai pentru a evidenţia disponibilităţile pe care le prezintă această plantă pentru practicile horticole clasice sau moderne”, au precizat reprezentanţii Grădinii Botanice.
Şi în acest an va fi o importantă colecţie de ardei iuţi decorativi, iar într-o zonă special amenajată vor fi expuse primele trei cele mai iuţi soiuri de ardei din lume, recunoscute oficiale de Cartea Recordurilor: C. chinense „Carolina Reaper” (2.200.000 SHU), C. chinense „Trinidad Moruga Scorpion” (2.000.000 SHU) şi C. chinense „7 Pot Douglah” (1.800.000 SHU), dar şi soiul C. chinense „Aji Charapita”, considerat cel mai scump ardei iute din lume.
În complexul de sere, într-un spatiu rustic, vor fi expuse peste 300 de soiuri de dovleci decorativi şi tigve, între care „tărtăcuţa şarpe”, dovleacul de ceară sau pepenele de iarnă, bureţi vegetali, castraveţi ţepoşi africani şi mexicani, insulina vegetală sau castravetele amar, specii originare din America de Sud, Africa sau Asia.
„În spatiile exterioare vor fi expuse numeroase exemplare de varză decorativă şi alimentara, reunite într-o colecţie reprezentată de 98 de taxoni, între care vor fi prezentaţi şi hibrizi, care sunt utilizaţi pentru diverse decoruri autumnale: «Sunrise», «Sunset», «Lucir Rose», «Flare White» sau «Crane Pink». De asemenea, zooformele topiare vor fi remarcate de vizitatori de toate vârstele, executate din materiale naturale, cu predilecţie din ramuri uscate de răchită, care evidenţiază creativitatea angajaţilor pentru realizarea de noi elemente artizanale”, au mai spus reprezentanţii grădinii.
Secţiile exterioare şi serele Grădinii Botanice pot fi vizitate până în ziua de 20 noiembrie 2022, zilnic, între orele 9.00-17.00. Preţul unui bilet este de 15 lei, iar pentru grupurile organizate de 8 lei. Fotografiatul este liber.