Începând cu sesiunea din ianuarie, toți studenții din Campusul „Tudor Vladimirescu” au acces la cele mai moderne săli de lectură din Iași
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) este prima instituție de învățământ superior din România care și-a transformat, prin proiecte concepute de studenți și concursuri de soluții arhitecturale, toate sălile de lectură în spații de coworking.
Este o strategie începută în 2016 și finalizată acum prin inaugurarea ultimelor două astfel de spații: toți studenții din Campusul „Tudor Vladimirescu” au acces la săli de lectură moderne, dotate cu mobilier modular, potrivite pentru studiul individual sau în grup. Toate aceste săli au fost reamenajate în urma unor concursuri de soluții arhitecturale, iar toate conceptele implementate provin de la studenți, au fost selectate în urma unor concursuri de idei, de către un juriu. Tinerii care au propus proiectul câștigător au fost răsplătiți cu un premiu în bani și cu șansa de a participa la implementare prin asistență tehnică.
Ultimul astfel de proiect a fost finalizat recent, Direcția Servicii Studențești din campus anunțând
inaugurarea a două săli de lectură modernizate complet: la căminele T1-T2 și la căminul T11.
Reamenajarea, la fel ca și cele din trecut, a fost realizată cu fonduri obținute în urma câștigării de
către universitate a proiectelor pe linii finanțate de Ministerul Educației. A fost o investiție de
aproape 90.000 de lei în lucrări de reamenajare și de puțin peste 44.000 de lei în achiziția de mobilier.
Astfel au apărut două spații de coworking, unde studenții se pot întâlni să realizeze proiecte
împreună sau să se pregătească individual pentru examenele din sesiune.
Acces la cele mai moderne săli de lectură din Iași
Mobilierul este modular integral, poate fi mutat și grupat în funcție de nevoi, acustica sălii a fost adaptată pentru a întreține o atmosferă de studiu, iluminatul poate fi reglat în intensitate pe trei zone diferite, iar unul dintre pereți a fost transformat într-o adevărată tablă de lucru, folosindu-se o vopsea specială. Cei care vor să se relaxeze sau să citească în liniște au o zonă de tip separeu cu fotolii de tip „bean bags”.
„Ne-am bazat de mai multe ori pe creativitatea studenților, în special a celor de la Arhitectură, în
remodelarea spațiilor universității atunci când am decis să facem unele investiții.
De la totemurile din campus, la proiectele de regândite a spațiilor verzi, chiar și atunci când am modernizat amfiteatrul T3 de la Rectorat, iar la sugestia studenților am refăcut chipul lui Gheorghe Asachi din 3.000 de figurine de studenți în miniatură. De aceea am vrut și viziunea lor când ne-am decis să construim săli de lectură în căminele din campus: să răspundă și la nevoile, dar și la dorințele tinerilor de astăzi”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.