Ieri a fost semnat contractul de achiziție a spitalului modular, în urma licitației câștigătoare fiind desemnată firma SDI Global LLC din Turcia. Valoarea contractului este de 13,2 milioane de euro.
”Această investiție reprezintă un efort financiar consistent pentru orice buget județean. Apreciez consensul la nivelul consilierilor județeni din Iași și Neamț, aceștia votând pentru achiziția în comun a unității sanitare. În ceea ce privește punerea în funcțiune a spitalului mă aștept să fim susținuți de ministerul Sănătății pentru obținerea avizelor în regim de urgență. Majoritatea spitalelor din Iași au adresabilitate regională. Am considerat necesar să avem o astfel de unitate tampon care să asigure în primul rând un triaj al pacienților care vin din zona Moldovei, pentru a proteja celelalte spitale, cadrele medicale și pacienții cu alte patologii.
Mulțumesc președintelui CJ Neamț care a înțeles necesitatea și urgența achiziționării acestei unități medicale mobile. Apreciez efortul colegilor de la Euronest, Comisiei de evaluare, formată din specialiști din domeniul medical, de la spitalele subordonate CJ și de la ISU Iași. Acești oameni au venit în zilele de Paște și au analizat ofertele primite. Nu a fost o muncă ușoară. Cu atât mai mult merită respectul și prețuirea noastră. În astfel de momente, se demonstrează solidaritatea cu comunitatea”, a spus Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.
Unitatea mobilă va fi formată din aproximativ 100 de containere de diferite dimensiuni, va avea o capacitate de 250 de paturi, din care 100 pentru terapie intensivă.
”Suntem într-o perioadă în care este nevoie de implicare la toate nivelurile și autoritățile locale și județene pot veni în sprijinul serviciilor medicale de urgență. Un astfel de spital crește capacitatea nu numai pentru pandemie dar și pentru alte situații de urgență. România avea nevoie de așa ceva. Avem spitale instalate în anumite zone, dar nu e suficient, acest spital va veni cu un sprijin mare, mai ales că nivelul de dotare și partea de terapie intensivă sunt foarte importante.
Județul Iași fiind unul universitar va permite și asigurarea personalului medical pentru acest spital în colaborare cu restul județelor din regiune. Nu pot decât să vă felicit și să vă mulțumesc pentru sprjinul pe care îl acordați în aceste situații și mai ales la momentul acesta în care ne confruntăm cu o situație fără precedent în România și la nivel mondial”, a afirmat Raed Arafat, Secretar de Stat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Unitatea medicală va dispune de zonă de triaj, unitate de primire urgențe și terapie intensivă, radiologie, unitate de sterilizare, laboratoare de analize medicale și bancă de sânge, depozit pentru medicamente, farmacie, saloane pentru pacienții cu forme ușoare sau medii, sală de operație, zonă post-operatorie, spații pentru personalul medical, policlinică, spălătorie, bucătărie, sală de mese, morgă, toalete, rezervor de apă, generator de curent, sală pentru gestionarea infrastructurii IT, zonă administrativă, stație pentru oxigen, zonă de cazare cu 16 paturi pentru personalul medical.
”Este un spital complex, soluția perfectă pentru a preveni și combate acest virus. Va fi un spital tampon. Este o realizarea remarcabilă care arată în aceste momente care este cu adevărat forța unei comunități mobilizate exemplar”, a declarat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie Iași.
La rândul său, și managerul Spitalului de Boli Infecțioase, unitate aflată în prima linie în lupta cu virusul, a apreciat utilitatea unei asfel de unități mobile.
”A fost o inițiativă bună ca urmare a unei percepții corecte a realității. Apariția unui asfel de spital, dotările, corpul medical performant gândit a se implica aici, cadrele medicale specializate în domeniu sunt lucruri la care alții doar visează, noi le vom avea cu adevărat. Sunt de părere că o astfel de construcție reprezintă un adevărat câștig pentru pentru zona de NE a țării. Îl vom folosi nu doar acum, sau la toamnă când se estimează un alt val epidemic, ci și în alte situații de urgență”, a spus prof. dr. Carmen Dorobăț.
Termenul de livrare a noului spital este de maxim 20 de zile. Furnizorul se obligă ca în termen de 7 zile, să instaleze, să pună în funcțiune și să obțină toate avizele necesare de la Ministerul Sănătății. Garanția oferită este de 24 de luni pentru tot ansamblul și echipamentele medicale livrate.
Contractul a fost semnat între Asociația Intercomunitară Euronest și SDI Global LLC din Turcia, câștigătorul licitației.