Grădina Copou din municipiul Iaşi va fi reabilitată, urmând a fi refăcute aleile pietonale, în timp ce mobilierul urban va fi schimbat, investiţia ridicându-se la peste 26 de milioane de lei.
Contractul privind elaborarea studiului de fezabilitate pentru lucrarea de restaurare şi reabilitare a Grădinii Copou a fost semnat, luni, de către edilul Mihai Chirica.
Investiţia este estimată la peste 26 de milioane de lei. Lucrările presupun reabilitarea aleilor, conservarea Teiului lui Eminescu, reconstrucţia foişorului fanfarei, reorganizarea compoziţiei obiectelor de artă şi restaurarea acestora, reabilitarea Aleii Junimiştilor şi dotarea cu mobilier urban adecvat, respectiv bănci, coşuri de gunoi şi mese de şah. De asemenea va fi înfiinţat un teatru de vară, sistemul de irigare va fi computerizat, în timp ce sistemul de iluminat va fi modernizat.
Aleile de asfalt vor fi desfiinţate şi refăcute cu dale din piatră cubică.
Suprafaţa totală a terenului pe care vor fi făcute aceste intervenţii este de 101.100 metri pătraţi, din care suprafaţa spaţiului verde va fi de 61.889 metri pătraţi.
Un loc cu o istorie deosebită
De asemenea, Primăria Iaşi va reabilita Monumentul Regulamentului Organic, cunoscut şi sub numele Obeliscul cu lei, din Grădina Copou, expertiza tehnică a acestuia fiind făcută în 2018.
Monumentul a fost realizat de Gheorghe Asachi, între anii 1834 – 1841. Leii au fost sculptaţi la Lvov în Polonia, unde Asachi îşi făcuse studiile de inginerie. Monumentul a fost placat în zona piedestalului cu două plăci de marmură, având stema Moldovei, respectiv a domnitorului Mihail Sturdza.
Parcul Copou este cel mai vechi parc din Iași, situat pe dealul Copoului, fiind cel mai mare parc urban din zona centrală și de nord a orașului.
Contribuind semnificativ la calitatea aerului și la menținerea biodiversității locale, vegetația sa este majoritar arboricolă, cu o compoziție peisagistică apreciată pentru frumusețe, echilibru și valoare ecoprotectivă. Fondul principal este compus din tei, frasin și arțar, complementat de prezența a trei tipuri de arbuști: forsiția, iasomia și liliacul. Peisajele specifice grădinii includ un triplu aliniament de tisă pe latura estică, o pădurice de molid la nord și aliniamente de chiparos californian și de Thuja gigantea de-a lungul parterului central. Vegetația sa constituie o zonă de habitat natural pentru diverse specii de animale, în special veverițe și păsări.
Sursa: ZDI