Gaura din stratul de ozon a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 15 ani, anunță cercetătorii de la Serviciul Copernicus de Monitorizare a Atmosferei. Cu toate astea, oamenii de ştiinţă spun că stratul de ozon e în plin proces de vindecare, relatează digi24.ro
Gaura care apare în fiecare an în stratul de ozon de deasupra Antarcticii, între septembrie şi decembrie, are o dimensiune impresionantă în 2020: 23 de milioane de kilometri pătraţi, adică de 2,4 ori suprafața SUA. Dimensiunea găurii variază de la an la an, fiind influenţată de fenomenele meteorologice din atmosferă. Anul acesta, gaura a ajuns la cea mai mare dimensiune din ultimii 15 ani.
Gaura este consecinţa substanţelor eliberate în atmosferă de om (precum agenţii frigorifici folosiţi la aparatele de aer condiţionat sau la frigidere), care atacă direct ozonul, potrivit Mediafax.
Paul Newman, directorul ştiinţific al Diviziei de Ştiinţe ale Pământului de la NASA, afirmă că dimenisiunea găurii în anul 2020 confirmă aşteptările şi că nu există vreo metodă prin care să reparăm rapid problema.
„Vorbim de substanţe care trăiesc mult în atmosferă. Vor rămâne acolo zeci de ani”, a adăugat el.
În toate astea, există totuşi şi o veste bună. Newman atrage atenţia că dimensiunea găurii e cu 3-4 milioane de metri pătraţi mai mică decât ar fi fost dacă nu am fi luat măsuri şi nu am fi redus nivelul chimicalelor eliberate în atmosferă. Pentru că societatea a ascultat sfatul oamenilor de ştiinţă în urmă cu 30 de ani, stratul de ozon şi-a început lungul proces de vindecare.
Stratul de ozon este esenţial pentru viaţa pe Pământ. El ne protejează de radiaţiile ultraviolete (UV) de la soare, atât pe noi cât şi pe celelalte organisme de pe planetă.