Pe străzile din Iași au reapărut de ceva vreme câinii vagabonzi. Problema se rezolvase în mare parte în ultimii ani.
Maidanezii nu dispăruseră complet, dar rămăseseră cei blânzi care își făceau veacul prin adăposturi improvizate din cutii de carton la scările blocurilor și în apropierea magazinelor alimentare. Erau hrăniți bine de locatari și nu se prea îndepărtau de „casă”, notează ziaruldeiasi.ro.
În ultimele luni, ieșenii au observat că străzile sunt iar pline de câini nou apăruți. Majoritatea nu sunt agresivi, însă sunt speriați, neobișnuiți cu locul (deci clar aduși din altă parte), alergând disperați printre mașini, riscând oricând să fie loviți.
„Nu sunt câini tineri, pui crescuți aici. Mulți sunt bătrâni, slabi. Se sperie de alți câini, de oameni, sar în stradă, ajung sub roțile mașinilor. Îmi este și frică, dar mai tare mi-e milă. Mi se rupe inima când îi văd. Cerșesc mâncare, dar se învârt bezmetici când se simți amenințați. Animalele nu ar trebui să existe nici pe străzi, nici în gări. Pur și simplu nu ar trebui să permitem să se ajungă la asemenea situații”, a povestit o ieșeancă din Păcurari.
Problema această ține de decenii în toată țara, nu doar în Iași, iar discuțiile nu au mai fost reluate pentru că nimic nu s-a schimbat. Adăposturile sunt pline, alte centre nu se construiesc, bani pentru personal și pentru îngrijirea animalelor sunt puțini, donațiile nu pot rezolva problema, ci pot doar umple niște goluri.
„Acum este interzisă circulația pe timpul nopții, dar iar mi-ar fi frică să ies din scara blocului dacă ar trebui să merg la gară sau la aeroport. Văd de pe geam cum caută câinii hrană în jurul tomberoanelor, latră, se afugără unii pe alții. Știu că dacă aș suna la hingheri, i-ar lua, dar n-ar avea unde să-i ducă decât temporar. Și tot aceștia sau alții ar ajunge înapoi”, a mărturisit o altă tânără din Canta.