Guvernul a obținut 216 milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, sumă ce va fi investită în construirea noului sediu pentru Opera Națională Română din Iași. Investiția totală este de 270 milioane de euro, din care 80 la sută vor fi asigurați din creditul angajat BDCE.
Fostul manager interimar al Operei Naționale Române Iași, prof. univ. dr. Daniel Șandru, actualmente președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, a anunțat că s-au făcut pași importanți pentru construirea viitorului sediu al teatrului liric.
Guvernul se implică în soarta Operei Naționale Române din Iași
„Guvernul condus de premier liberal concretizează demersurile inițiate în 2021 de Partidul Național Liberal pentru investiții în Cultură, prin obținerea cofinanțării de 216 milioane euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei”
a anunțat Daniel Șandru pe contul său de Facebook.
Printre obiectivele incluse în acest program se numără realizarea unei noi săli de concerte destinate Operei. Municipiul Iașul are un potenţial extraordinar de a face din cultură un instrument de dezvoltare, care să genereze creștere economică, să atragă turiști și să dezvolte noi sectoare economice pe orizontală.
„Construirea unui nou sediu pentru Opera Națională Română din Iași este un pas concret în acest sens”, este convins Daniel Șandru.
În acest demers a fost atrasă și Primăria.
„Am dispus deja Direcției de Urbanism și Serviciului GIS – Cadastru să identifice toate terenurile libere ale municipalității, care să se preteze pentru un astfel de sediu. În prezent avem două variante în lucru, însă nu eliminăm și alte posibilități. Este vorba despre terenul din parcul dintre străzile Elena Doamna, Anastasie Panu, Grigore Ghica Vodă și Miron Barnovschi. Este o zonă în care sunt și alți proprietari. Vorbim despre terenul din spatele străzii I. C. Brătianu, unde a funcționat Liceul Tehnologic Special Vasile Pavelcu, pe care am mai încercat să îl obținem printr-un schimb cu alte parcele ale municipalității. Indiferent de varianta aleasă, va fi nevoie de negocieri atât cu alți proprietari, cât și în Consiliul Local”,
spunea, în primăvară, primarul Mihai Chirica
O altă soluție ar fi clădirea Cinematograful Republica, însă nu a fost gândită ca cinematograf inițial, ci ca o clădire de spectacol în primele trei decenii ale secolului XX.
Sursa: Evenimentul