Spre deosebire de adulți, copii mici nu au dobândit încă capacitățile de autocontrol al propriului corp în momente de șoc sau bruscări. Frânările bruște, pornirile de pe loc în grabă, viratul agresiv sau în cel mai rău caz, accidentul, toate acestea reprezintă probleme reale foarte mari pentru micuțul tău atunci când este participant la trafic împreună cu tine.
În România, noile prevederi ale codului rutier care au intrat în vigoare în 14 Februarie 2015 stipulează faptul că transportul copiilor cu o înălțime de până la 135 de centimetrii într-un autovehicul este permis doar dacă acesta este prevăzut cu un scaun special pentru copii. Poți vedea cum arată un astfel de scaun pe babyneeds.ro precum și modelul care se potrivește cel mai bine micuțului tău pasager.
Românii au fost interesați de aceste scaune doar cât timp a fost anunțată legea.
Interesul pentru scaunele auto pentru copii a fost la intesitatea sa maximă cât timp legea a fost anunțată. Toți părinții de copii au căutat să-și echipeze autovehiculul cu un astfel de scaun, după cum puteți vedea și în continuare:
Tocmai după cum puteți vedea și în graficul de mai sus, ziua de 15 Februarie, la o zi după ce schimbarea legii cu privire la transportul copiilor în autovehicule a fost anunțată, interesul și căutările românilor pentru scaune auto copii a atins apogeul. Surprinzător însă, este faptul că în zilele ulterioare aceste valori au revenit la un nivel obișnuit.
Minorii care depășesc 135 de cm pot purta centură de siguranță doar atunci cu condiția ca aceasta să nu ajungă până la nivelul gâtului sau feței
Acest lucru nu doar că arată faptul că atenția asupra subiectului a fost superficială, dar în același timp reiese și felul cum problema siguranței copilului lor a fost tratată într-o manieră similară. Cu toate acestea, destul de firesc este și faptul că din moment ce majoritatea se gândesc că pot recurge la centurile de siguranță în loc să cheltuie suplimentar pentru un scaun specializat.
Acest lucru poate fi justificat oarecum printr-o interpretare proprie a acestei legi, care menționează faptul că: Minorii care depășesc 135 de cm pot purta centură de siguranță doar atunci cu condiția ca aceasta să nu ajungă până la nivelul gâtului sau feței.
De ce este mai bine să optezi pentru un scaun special decât să riști?
Destul de probabil chiar și pentru un adult, șocurile provocate de gropi, frânele bruște și în general condițiile unui trafic aglomerat reprezintă momente în care o lovitură, mai mult sau mai puțin dureroasă este inevitabilă. Cât de gravă este o astfel de situație pentru un copil? Ei bine, trebuie să iei în considerare următorii factori
Șocurile și poziția incorectă pe scaunul pentru adulți pot afecta coloana vertebrală precum și poziția ulterioară a corpului
● Frânele bruște îi pot determina să alunece prin centurile de siguranță și să selovească destul de sever
● Însăși scaunul special trebuie așezat astfel încât acesta să fie cu spatele la sensul de mers, specialiștii recomandă ca bebelușul să stea pe locul din față până când are cel puțin 2 ani, de asemenea, airbag-ul trebuie dezactivat.
În ciuda faptului că acest lucru nu se mai bucură de atenția pe care a avut-o atunci când s-a anunțat norma care prevede obligația părinților de a-și transporta preșcolarii cu un scaun auto pentru copii, aceasta este perfect valabilă și în ziua de astăzi.
Astfel, necesitatea unui astfel de scaun rămâne la fel de constantă, nu neapărat doar din prisma legii, dar și din cea a siguranței și a bunei dezvoltări a copilului tău.