Una dintre cele mai consumate băuturi de sezon – mai scumpă! Se scumpește berea. Din august, am putea plăti chiar şi cu 20% în plus pentru o halbă rece de bere. De vină ar fi majorarea accizelor la alcool, dar şi celelalte scumpiri pe care le au de acoperit producătorii.
De ce se scumpește berea?
Iar de la 1 august se vor face alte creşteri de preţuri. E data de la care intră în vigoare noile accize la alcool, prevăzute în ordonanţa votată deja de Guvern.
Gabriel Biriş, analist fiscal: „Vedem o creştere de 5% în lei. Nici nu le vom simţi la achiziţie datorită inflaţiei care oricum duce la creşterea preţurilor aproape în ficare zi la raft.”
Laurenţiu Bănescu, administrator bar: „Cu siguranţă, pentru producătorii de alcool se va reflecta în preţ. Pentru că nu vom putea susţine această majorare.”
Adrian Rebenciuc, manager Terasa Obor: „Ne gândim că o să crească puţin, să se reflecte în preţul total de producţie, să fie doar o mică creştere.”
Horeca, cel mai afectat de scumpirea berii
Asociaţiile de bere spun că, din august, preţurile ar putea creşte cu 20%, în contextul accizelor majorate şi a inflaţiei galopante. Adică, pe un pahar de bere care acum costă 15 lei am putea da 18 lei. Iar de la 1 ianuarie 2023, aproape 19 lei, odată cu creşterea TVA la în Horeca. Conform INS, în ultimul an preţul berii s-a majorat cu 8%.
„Nu mai bem. Bem mai puţin. Una pe zi, nu mai bem două. „
Creşterea accizelor ar trebui să aducă mai mulţi bani la bugetul de stat. Numai că, după cum explică Gabriel Biriş, analist fiscal: „Evaziunea a rămas la cote foarte mari. Mai mult de jumătate din acciza la alcool nu se colectează.”
În primele 4 luni ale acestui an, piața locală a berii a înregistrat o scădere de 10% în raport cu aceeași perioadă din 2021.
Sursa: Observator