Turismul viticol a pus Iașul în centrul atenției, printr-un eveniment inedit dedicat iubitorilor de vin, anunță Asociația Destination IAȘI.
Degustări, cultură și povești. Astfel se poate rezuma evenimentul #vinșîeu, organizat de Winelover România – winelover.ro și susținut de Asociația Destination IAȘI. Proiectul, la care au participat mai mulți iubitori de vin din țară, a presupus un tur la câteva dintre cele mai importante crame din jurul Iașului, alături de o vizită cu tur ghidat în centrul orașului, la cele mai importante obiective turistice.
Vizita la castelul Miclăușeni s-a dovedit a fi un start excelent pentru participanți, fiind acompaniată de vinurile oferite de crama Strunga. Finalul primei zile a fost dedicat vizitei la Cramele Cotnari, unde gazdele au propus un amplu tur (crama Axinte, Vlădoianu, Cotnari SA) și degustarea celor mai representative vinuri.
Cea de-a doua zi a început destul de devreme cu vizita la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, la laboratoare și Beciul lui Adamachi. Periplul prin frumosul Copou a continuat cu Muzeul Universității, pentru ca apoi participanții să se oprească la un moment de relaxare și degustare oferit de Crama Bucium și Domeniile Bohotin.
Într-un oraș cultural, așa cum este Iașul, nu putea lipsi o oprire în Piața Unirii și la Teatrul Național „V. Alecsandri”, iar ghid în centrul orașului le-a fost Mihai Bulai, prodecan al Facultății de Geografie din Iași și președinte al Asociației Destination IAȘI, sustinător al proiectului #vinșieu.
Obișnuiți cu drumurile, participanții au continuat vizita la crama Gramma, din dealul Vișaniului, acolo unde oenologul le-a făcut un scurt istoric al activităților, desigur însoțit de vinurile
reprezentative și ultimile noutăți ce urmează să apară pe rafturile magazinelor.
„Am lăsat special ancorată în programul nostru panorama întregului oraș, privită din inima Iașului, de la etajul 13 al hotelului Unirea, pe timp de noapte, acompaniată de vinurile prezentate de Crama Hermeziu”, povestește Răzvan Stoenescu, președintele Asociației Winelover România. Drumul la întoarcere către București a trecut printr-o altă zonă
viticola – Huși, Crama Domeniilor Averești.
„Suntem mereu surprinși de evoluția bună a vinurilor românești, de investițiile făcute în crame, de aceea fiecare vizită în zonele reprezentative ale României aduce un plus valoare”, adaugă Răzvan Stoenescu.
“Ne bucurăm că zona Moldovei a fost alegerea proiectului Winelover România, mai ales că turismul viticol de la noi presupune o experiență complexă, o îmbinare între artă, vin și destinații turistice atractive, iar orașul nostru este extrem de ofertant din acest punct de vedere”, precizează Dora Morhan, director executiv al Asociației Destination IAȘI.