Deputatul PNL Dumitru Oprea a solicitat Ministrului Sănătăţii informații privind lipsa de stocuri de materiale şi echipamente medicale specifice şi cine se face vinovat de ignorarea semnalelor de alarmă emise de specialişti în contextul pandemiei globale.
„În contextul actualei pandemii COVID-19, Eurostat a publicat ultimele date disponibile privind cheltuielile curente de asistență medicală (publice și private) în statele membre ale Uniunii Europene (UE). Astfel, cheltuielile pentru sănătate în Franța și Germania au fost echivalente cu 11,3% din PIB în anul 2017, 11% în Suedia, 8,9%, în Spania sau 8,8% în Italia, media europeană fiind de 9,9%.
Raportat la dimensiunea populației, cele mai ridicate cheltuielile de asistență medicală, la nivelul anului 2017, per locuitor, au fost înregistrate în Suedia (5200 euro), Danemarca și Luxemburg (5100 euro). În Italia aceste cheltuieli au fost de 2523 euro sau 2221 euro în Spania, media europeană fiind de 2887 euro.
Din păcate, România a înregistrat cel mai mic procent, doar 5,2% din PIB alocat pentru cheltuielile curente de asistență medicală, dar și cea mai mică sumă alocată per locuitor, de 490 de euro, fapt care ne situează pe ultimul loc din UE și la acest capitol”, a declarat parlamentarul PNL.
În acest context, deputatul Dumitru Oprea a cerut Ministrului Sănătăţii clarificări privind numărul estimat de paturi ATI şi situaţia ventilatoarelor necesare pentru un eventual vârf al epidemiei şi câte ar putea fi achiziţionate în timp util. De asemenea, câte paturi ATI funcţionale sunt în România şi în judeţul Iaşi.