Dezbaterile politice între partide, chiar și în situații de criză, sunt legitime, fiind prezente inclusiv în democrațiile mult mai vechi decât a noastră. Este chiar indicat ca, în cazuri justificate, partidele de opoziție să nu fie de acord cu ce face partidul de guvernământ.
Dar există o limită peste care nici un politician responsabil nu trece. Prin declarațiile și faptele lui să nu pună în pericol sănătatea, integritatea și traiul zilnic al cetățenilor.
PSD, din păcate, a depășit de mult această limită. Dacă în primele două luni ale pandemiei, în starea de urgență, social democrații au înțeles că e nevoie de un efort național pentru a stopa răspândirea virusului, din aprilie au pierdut controlul total în privința acțiunilor pe care le întreprind. Iar consecința nu e abstractă, ci se poate observa în numărul tot mai mare de infectări zilnice și de decese.
Pesediștii au avut ca obiectiv, în ultimele patru luni, doar să încurce guvernul Orban, prin orice mijloace, indiferent dacă astfel este pusă în pericol sănătatea noastră, a tuturor. S-au jucat de-a prelungirea stării de urgență și de alertă. Chiar Marcel Ciolacu declara, în aprilie, că nu va fi de acord cu „încă o lună pierdută pentru cetățeni și pentru economie“ și cerea „măsurile corecte și necesare pentru prevenirea unui dezastru economic“.
Din mai, PSD a transmis populației mesaje că ar fi păcălită de autorități în chestiunea coronavirusului. Mai mult, a insistat pe ideea că totul este o „fraudă“, „o hoție“ „o prostie“, „o aberație“.
Purtătorul de cuvânt al partidului a fost printre primii care au declarat că masca de protecție este „un căluș“ sau o „botniță“, ba chiar că obligativitatea purtării măștilor în spații închise este un abuz al guvernului.
Însă, cea mai gravă manipulare folosită de PSD în lupta politică a fost cea legată de numărul de infectări raportate zilnic de către Grupul de Comunicare Strategică. Liderii social-democrați fie au declarat că infectările și decesele ar fi supradimensionate, fie că se ascunde numărul real al deceselor. La fel de exagerată a fost și reacția după ce carantina a fost declarată neconstituțională de către CCR.
Din păcate, toate aceste acțiuni ale PSD nu mai pot fi încadrate în jocul democratic și electoral, ci pot fi considerate ca un atac la siguranța sănătății națiunii.
Prof. univ. dr. Dumitru OPREA
Deputat PNL de Iași