Oamenii au demonstrat, de-a lungul istoriei, că atunci când vremurile sunt dificile, solidaritatea devine puternică, iar capacitatea de adaptare la noile realități crește exponențial. Suntem acum în fața unei situații excepționale. Pentru unii români, cei mai tineri, e prima dată, dar mulți dintre noi suntem deja căliți de mersul istoriei, care nu ține, iată, întotdeauna cu oamenii. Este trist ce ni se întâmplă și sperăm să revenim cât mai repede la normal. Dar normalul va fi diferit față de cel de dinaintea pandemiei.
Pandemia de coronavirus a arătat societății românești câtă nevoie avem unii de alții. Ne-a confirmat cât de necesară este munca noastră și cât de important este să ne facem fiecare treaba corect.
Acum s-a văzut și mai bine ce probleme generează improvizațiile și scurtăturile. Am acordat prea puțină atenție sănătății și educației, și iată că au ieșit la iveală, cu toate efectele, lipsurile din aceste structuri fundamentale pentru o societate modernă.
Am acordat prea puțină atenție unui construct economic sustenabil, în care producătorii locali să joace un rol de bază. Am apreciat prea puțin capitalul uman. Acum se poate constata că munca fiecăruia dintre noi, bine făcută, este esențială pentru bunăstarea comunității din care facem parte.
După pandemie, va trebui să ne adaptăm nu doar noilor realități sociale, ci și a celor din piața muncii. Unii vor lucra de acasă și după 15 mai, alții își vor schimba locul de muncă sau profesia. Remodelări și reformări vor avea loc nu doar în mediul privat, ci și în cel de stat.
Digitalizarea administrației publice centrale și locale este inevitabilă și trebuie realizată cu responsabilitate și eficiență. Nu mai e loc de experimente care să eșueze. Colaborarea în mediul virtual dintre stat și contribuabili trebuie să devină normă. De cealaltă parte, oamenii de afaceri, dar și angajații trebuie să își readapteze stilul de lucru. Este momentul să părăsim epoca lui “merge și așa”.
Acest mare necaz se poate transforma și într-o oportunitate pentru restartarea, pe principii corecte, a societății românești.
Prof. univ. dr. Dumitru OPREA
Deputat PNL de Iași