Majoritatea românilor au înțeles, în această perioadă a Sărbătorilor Pascale, că distanțarea socială, chiar și în momente importante, reprezintă deocamdată singura cale prin care putem fi în siguranță față de coronavirus SAR-COV 2.
Dacă guvernul reușește să administreze cu rezultate concrete această criza de sănătate, a venit momentul să înceapă stabilirea și aplicarea măsurilor pentru repornirea economiei. Toate economiile lumii s-au contractat în această perioadă de pandemie. Prețul petrolului american s-a prăbușit, la fel și cel mondial, fapt ce va avea repercusiuni importante inclusiv la nivel geopolitic.
Prin urmare, după 15 mai, când expiră actualul decret privind starea de urgență, dacă numărul de persoane infectate și al deceselor scade, dacă respectăm cu toții măsurile impuse de autorități și lucrurile merg înspre bine, guvernul va putea introduce măsuri de relaxare.
Relaxarea va fi făcută în trepte, plecând de la avertizarea medicilor și a cercetătorilor: virusul nu va dispărea prea curând. Viața noastră, și după 15 mai, va fi schimbată față de perioada de dinaintea stării de urgență, pentru că anumite restricții vor rămâne în vigoare.
Deciziile vor fi luate de executiv, în colaborare cu medicii, specialiştii și Comitetul Științific care funcționează pe lângă Ministerul Sănătății.
Însă, e clar că nu vor fi impuse măsuri exagerate, precum cele vehiculate recent în spațiul public. Există limite ale restricționării drepturilor cetățeanului, impuse de Constituția României, peste care nu se poate trece în nici o condiție. Cu atât mai mult cu cât nu putem pleca de la premisa că românii, în special persoanele de peste 65 de ani, nu au responsabilitatea faptelor și nu se pot apăra singuri de coronavirus. Sărbătorile de Paște, dar nu numai, au demonstrat că cei mai mulți români au înțeles gravitatea perioadei prin care trecem.
Prof. univ. dr. Dumitru OPREA
Deputat PNL de Iași