Comisia Europeană a propus Consiliului UE să deschidă procedura de deficit excesiv în cazul României pentru depășirea țintei de deficit bugetar de 3% din PIB.
Vestea nu ne bucură deloc. Dar, în același timp, era de așteptat să vină, după cei trei ani de dezmăț bugetar al guvernelor PSD, partid care a mărit veniturile din pix, fără un temei real în economie, după o strategie care nu avea la bază decât speranța lui Liviu Dragnea că va scăpa de condamnarea penală. O strategie greșită în ambele direcții: Liviu Dragnea este astăzi în închisoare, iar economia a crescut nesustenabil, pe bază de consum și importuri, și acum începem să plătim tot noi, românii, pagubele.
Raportul Comisiei Europene, pe baza căruia a cerut deschiderea proceduri de deficit excesiv, e clar
România a ascuns, în anii trecuți, că nu poate respecta criteriul încadrării în deficitul bugetar asumat prin tratatul UE, de 3%. Guvernele PSD au amânat, pentru aceasta, să facă plăți importante, precum returnarea de TVA sau plata concediilor medicale către societăți comerciale. A mutat, pentru a mima eficiență bugetară, chiar și plata indemnizațiilor pentru persoanele cu dizabilități către autoritățile locale, astfel încât să șteargă, din pix, această obligație de la bugetul central. Totul spre disperarea agenților economici și a oamenilor simpli.
PNL nu agreează această strategie, opțiunea noastră fiind pentru transparență. În strategia sa fiscală, cabinetul Orban a proiectat un deficit public de 3,6% din PIB în 2020, 3,4% în 2021 și 2,8% în 2022. Nu se poate altfel. Dezmățul bugetar al guvernelor PSD din perioada 2016-2019 nu poate fi reparat decât cu cărțile la vedere, astfel încât să nu pierdem încrederea partenerilor noștri din Uniunea Europeană.
Asta, doar cu condiția, la fel de obligatorie, ca PSD să nu se opună în continuare, cu încăpățânare, reformelor inițiate de PNL pe toate palierele statului.
Prof. univ. dr. Dumitru OPREA
Deputat PNL de Iași