Scade adresabilitatea ieşenilor la vaccinarea anti-Covid direct proporţional cu scăderea ratei de incidenţă. Dacă, în urmă cu o săptămână, ajutată de repriza a doua a maratonului de la Universitatea de Medicină şi Farmacie, numărul vaccinaţilor era 3.795 de persoane imunizate, pe 10 iunie, avem 1.662 de ieşeni vaccinaţi, dintre care 700 cu prima doză.
În acelaşi timp, rata de incidenţă a coborât la 0,9 la mia de locuitori pe municipiul Iaşi, doar două cazuri fiiind raportatate în ultimele 24 de ore. Medicii trag însă un semnal de alarmă: valul patru va veni în toamnă dacă nu se realizează imunizarea populaţiei ţintă, scrie ziaruldeiasi.ro.
Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) recunoaşte trendul descendent al adresabilităţii vaccinării în judeţ, trendul descendent menţinându-se de altfel pe toată regiunea Moldovei.
„Tendinţa populaţiei de a se vaccina a scăzut semnificativ. Motivaţi, probabil, de faptul că a scăzut incidenţa infecţiilor, ieşenii nu prea au mai ajuns în număr mare la centrele de vaccinare. S-au luat şi aceste măsuri de relaxare, care ţin de o anumită stare de normalitate, dar nu aceste era mesajul! Pericolul nu a trecut, dovadă că sunt ţări precum Japonia sau Marea Britanie care au intrat în valul patru al pandemiei”, a declarat Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.
Pericolul, din punctul de vedere al specialiştilor, poate veni după această vară, când “urmează o perioadă de relaxare mai accentuată, perioada concediilor, când mobilitatea creşte. Românii vin şi pleacă spre exterior, pleacă în străinătate şi se întorc. Această mobilitate este un factor de risc în transmiterea bolii încât, dacă populaţia va fi găsită nepregătită, neimunizată, posibilitatea celui de-al patrulea val este destul de mare”, a spus Vasile Cepoi.
În aceste condiţii, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu DSP, a luat o serie de măsuri pentru a creşte adresabilitatea populaţiei la vaccinare, în special în mediul rural, unde este deficitară.
“Se încearcă o creştere a numărului de persoane imunizate în primul rând prin creşterea echipajelor mobile, apoi prin organizarea împreună cu autorităţile locale şi medicii de familie din mediul rural, în special, a unor puncte de vaccinare unde să fie un număr mare de persoane doritoare. De asemenea, încercăm să mergem în târgurile organizate în judeţ, târgurile de animale etc, unde vom încerca să vaccinăm populaţia care vine acolo”, a adăugat Vasile Cepoi.
Dacă alte judeţe precum Cluj, Constanţa, Timiş organizează maratoane după maratoane de vaccinare, în Iaşi şi în Moldova, treburile sunt altfel aşezate.
“La a doua etapă a maratonului de la UMF, am observat că nu a mai fost aceeaşi solicitare ca la etapa I. Prezentarea a fost sub aşteptări. Acolo, trebuiau să se prezinte pentru a doua doză cei care au venit în prima etapă. Şi nu a fost aşa. Existând centrele de vaccinare fără programare, este posibil să se fi adresat unui astfel de centru şi să nu mai fi venit la episodul doi al maratonului de la UMF. De aceea, considerăm că sunt mult mai aplicate acţiunile mici, ca cele din mediu rural, ţintite pe grupuri populaţionare, mai reticente la vaccinare”, a adăugat Vasile Cepoi.