Două universităţi din Iaşi au finalizat procedurile de admitere de toamnă, reuşind să îşi ocupe aproape integral locurile bugetate scoase la concurs. În cadrul admiterii de toamnă, în intervalul 5 – 8 septembrie, Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” (USV) a avut 200 de candidaţi pe locurile de la licenţă şi 70 la master.
Reprezentanţii universităţii spun că au înregistrat cea mai mare concurenţă la Facultatea de Medicină Veterinară, unde au fost 4,5 candidaţi pe un loc, fiind căutate specializările din cadrul ingineriei produselor alimentare, agronomiei, managementului şi dezvoltării rurale.
La Facultatea de Agricultură au fost doi candidaţi pe loc, la Facultatea de Ingineria Resurselor Animale şi Alimentare – 1,75 candidaţi pe loc, iar la Facultatea de Horticultură au fost aproape 1,5 candidaţi pe un loc, scrie ziaruldeiasi.ro.
„De astăzi, vineri, 9 septembrie, sunt programate înmatricularea şi semnarea contractelor de studii, proceduri ce vor avea loc până pe data de 12 septembrie”, au transmis reprezentanţii USV Iaşi. Tinerii intră direct, după confirmare în procedura de cazare fiindcă de pe 19 septembrie Agronomia va declara deschis anul universitar şi cursurile vor începe.
Şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a făcut public un tabel cu numărul de candidaţi înscrişi, fără a şti însă câte locuri au fost disponibile, defalcat, pe fiecare facultate în parte la admiterea de toamnă. Din cifrele puse la dispoziţie vedem că au fost depuse 228 de dosare pe locurile de la buget şi alte 1.162 pe locuri la taxă, atât la învăţământ cu frecvenţă, cât şi la învăţământul la distanţă. Suplimentar, au mai fost încă 430 de candidaţi pe locurile destinate candidaţilor români de pretutindeni, unde sunt de regulă candidaţii din Republica Moldova.
Cele mai multe dosare depuse de candidaţii români, la buget şi taxă, au fost la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) – 446, la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei – 330 şi la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice – 175. Cele mai puţine au fost la Facultatea de Fizică – 7 şi la Facultatea de Chimie – 8.